Neispunjeno

Kraj je i 2020. godine, ali ne i kraj pregovora u vezi Izbornog zakona BiH

Jedno u nizu obećanja koje je Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović proteklih godina dao u vezi izmjena Izbornog zakona BiH bilo je i ono iz avgusta ove godine. Tom prilikom, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, najavljujući skori početak pregovora između, kako je rekao, HDZ-a BiH i SDA, Čović je ustvrdio da će oni biti okončani “koncem prosinca” 2020. godine.

 

“Imamo dva sporazuma, a jedan je posvećen Mostaru koji je vezan izravno jer smo u isto vrijeme kolega Izetbegović i ja sa suradnicima to potpisali”, podsjetio je tako Čović te pored ostalog izjavio:

Drugi sporazum odnosi se na izborno zakonodavstvo i legitimno predstavljanje, naravno, uvažavajući sve presude Suda u Strasbourgu odnosno našeg Ustavnog suda. Dominantno smo tu naglasili Predsjedništvo BiH i Dom naroda, ali u osnovi se tu radi o legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama vlasti u BiH. Počet ćemo početkom devetog mjeseca, a kraj mora biti kraj dvanaestog mjeseca što znači da ćemo za tri mjeseca završiti te pregovore.

Dragan Čović, 12. 8. 2020.

Podsjećamo, polovinom juna 2020. godine SDA i HDZ BiH potpisali su dokumente pod nazivom Politički sporazum za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statut Grada Mostara.

U Političkom sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u tački 1. kaže se da su “Stranke potpisnice ovog Sporazuma opredijeljene za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu”.

U nastavku se navodi u kom periodu će se pristupiti implementaciji tačke 1. te do kada bi se prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH trebali usaglasiti i uputiti u parlamentarnu proceduru:

2. Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupiti će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

3. Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanskog povjerenstva u skladu s europskim standardima.

4. Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini.

Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, 17. 6. 2020.

S obzirom na to da pregovori u vezi Izbornog zakona BiH koje je naveo Dragan Čović nisu okončani do kraja decembra 2020. godine, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!