Neispunjeno

Još jedno Čovićevo obećanje u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH ostalo neispunjeno

Početkom jula 2021. godine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, govoreći u kontekstu tadašnje posjete specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera Bosni i Hercegovini, postavio je još jedan u nizu rokova u okviru kojeg bi trebalo biti riješeno pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Izjavivši tom prilikom “da bi ovaj vikend trebao biti dinamičan i da je trebao biti završetak roka od godinu kako je potpisan sporazum u Mostaru, koji se odnosi na izborno zakonodavstvo”, Čović je, pored ostalog, rekao da je “došlo vrijeme da se podvuče crta” kada je riječ o Izbornom zakonu koji se odnosi i na Predsjedništvo i na Dom naroda, te da je siguran da će te “stvari u neizbornoj godini završiti”.

Siguran sam da ćemo ove stvari u neizbornoj godini završiti i ne želim razmišljati šta bi se desilo ako to ne uradimo, a uđemo u izbornu godinu.

Dragan Čović, 1. 7. 2021.

Podsjećamo, neispunjena obećanja Dragana Čovića u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH sežu još od 2012. godine, o čemu je Istinomjer u kontinuitetu pisao, između ostalih, u ocjenama i analizama Izmjene Izbornog zakona BiH: Šest godina Čovićevih “za mjesec, dva”, Izborni zakon BiH zastao na putu, Čović: Izmjene izbornog zakona u ovoj godini, Izmjene Izbornog zakona BiH: Čovićev optimizam bez razloga, Izborni zakon nije izmijenjen do kraja 2019. godine, Još jedno obećanje u vezi roka za izmjene Izbornog zakona BiH ostalo neispunjeno, Ko o čemu, Dragan Čović o rokovima za izmjene Izbornog zakona BiH, Ustavna i izborna legislativa: Nove crvene linije i komisije, stari i sve veći problemi, Kraj je i 2020. godine, ali ne i kraj pregovora u vezi Izbornog zakona BiH te Došli smo do Čovićeve “crvene linije” za izmjene Izbornog zakona BiH.

Nakon što ni razgovori i pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH vođeni u proteklih nekoliko mjeseci nisu urodili nikakvim konkretnim rješenjem ni rezultatom, Istinomjer obećanje Dragana Čovića s tim u vezi dato početkom jula 2021. godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!