Neispunjeno

Još jedno obećanje u vezi roka za izmjene Izbornog zakona BiH ostalo neispunjeno

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom bila aktuelizirana, te su tokom januara 2020. godine uslijedila i nova obećanja i licitiranje rokovima u kojima bi se ovaj problem mogao riješiti.

Tako je predsjednik HDZ-a BiH i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Dragan Čović polovinom januara tekuće godine u nekoliko navrata izjavio da bi do izmjena Izbornog zakona BiH trebalo doći do kraja marta 2020. godine.

“U FBiH je potrebno riješiti dva pitanja – reorganizaciju federalne Vlade, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona” naglasio je tako Čović dodavši:

Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz februara prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci.

Dragan Čović, 16.01.2020.

Nekoliko dana kasnije, ustvrdivši da će ove godine lokalni izbori u Gradu Mostaru sigurno biti održani, prvi čovjek HDZ-a BiH rekao je i da je “po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja trećeg mjeseca”:

Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usaglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA – HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo.

Dragan Čović, 18.01.2020.

Govoreći o “grupiranju sadašnja dva ili tri ministarstva u jedno ili dva”, Čović je tokom svog izlaganja još jednom ponovio da vjeruje da će se “do kraja trećeg mjeseca to usaglasiti”, te dodao:

Čini mi se da danas to možemo, tako da se ja nadam da ćemo na kraju prvog kvartala imati tu promjenu napravljenu u strukturi Vlade FBiH, usuglašen Izborni zakon i imenovanu Vladu Federacije. Važno je naglasiti da Vlada FBiH funkcionira u punom kapacitetu, struktura stranaka će biti slična sadašnjoj, a oba doma Parlamenta FBIH funkcioniraju također u punom kapacitetu, što najbolje potvrđuje činjenica da smo proračun za ovu fiskalnu godinu usvojili na vrijeme. Ali, ne treba čuvati stari saziv i treba što prije završiti ovaj posao, a moja je procjena da bismo do kraja trećeg mjeseca to sve realno mogli imati.

Dragan Čović, 18.01.2020.

S obzirom na to da do kraja marta 2020. godine nisu donesene izmjene Izbornog zakona, napravljene promjene u strukturi Vlade FBiH te da nije imenovana nova Vlada FBiH, Istinomjer obećanju Dragana Čovića s tim u vezi daje ocjenju neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!