Najave

Nova crvena linija za izmjene Izbornog zakona BiH

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), najavio je da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene do kraja juna ove godine.

Foto: Bljesak.info

Prioritet svih prioriteta je dogovor oko izmjena izbornog zakona sukladno sporazumu kojeg smo potpisali. U srijedu imam sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija. Do kraja šestog mjeseca je crvena linija da se u Parlamentu usvoji taj zakon.

Dragan Čović, 1. 2. 2021,

Podsjećamo, lideri HDZ-a BiH i SDA sredinom juna prošle godine potpisali su i Politički sporazum o načelima izmjena Izbornog zakona BiH, u kojem je navedeno:

Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini.

Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, 17. 6. 2020.

Nakon potpisivanja sporazuma, Čović je podsjetio na rokove:

Drugi sporazum obvezuje nas da u roku od tri mjeseca krenemo sa razgovorima i završimo ih za nekih šest mjeseci kada je u pitanju Izborni zakon, a to usvojimo u parlamentarnoj proceduri najdalje do kraja godine koja prethodi narednim Općim izborima.

Dragan Čović, 17. 6. 2020.

Početkom septembra, prvi čovjek HDZ-a BiH izrazio je optimizam, najavivši da će do kraja 2020. godine izmjene Izbornog zakona BiH biti usaglašene.

Očekujem da će dvije stranke do kraja ove godine definitivno imati dogovor koji se tiče izmjene izbornog zakona kojim bi se zajamčilo legitimno predstavljanje u tijelima vlasti.

Dragan Čović, 10. 9. 2020.

Ubrzo nakon toga, a prilikom sastanka sa Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, i Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, Čović je još jednom podsjetio da je sporazum definirao rokove:

Osnova su bili ovi sporazumi koje smo potpisali posljednjih dana, zadnji sporazum je definirao i rokove i način šta trebamo raditi do kraja godine da bi iduće godine u parlamentu to pokušali svi usaglasiti.

Dragan Čović, 28. 9. 2020.

Čović se sredinom novembra 2020. godine sastao sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, te je i tom prilikom, kako je tada Čović kazao, razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati.

Uz podsjećanje na minula neispunjena obećanja po pitanju rokova za izmjene Izbornog zakona BiH, Istinomjer će i dalje pratiti da li će, ovoga puta do kraja juna ove godine, kako je to Dragan Čović najavio, biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!