Inicijativa za objavu registra zaposlenih u javnom sektoru ZDK još uvijek na čekanju

Gradonačelnica Visokog, Amra Babić uputila je početkom maja ove godine inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog Kantona (ZDK) da javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru. Iako je premijer ZDK, Mirza Ganić pokretanje inicijative okarakterisao kao “nepotrebno”, ipak je rekao da će Vlada ZDK podržati ovakav vid transparentnosti.

Simptomatično je da takve inicijative dolaze iz Visokog, odakle dolazi i premijer ZDK. Takvih inicijativa ranije nije bilo, što upućuje na to da se očito radi o političkom populizmu. Međutim, bez obzira na to, moj stav je vrlo jasan – sve ono što je javno treba da bude transparentno i Vlada ZDK sa mnom na čelu će raditi u tom pravcu. Moj stav je vrlo jasan – sve ono što je javno treba da bude transparentno i Vlada ZDK sa mnom na čelu će raditi u tom pravcu. Takvi registri zahtijevaju određena softverska rješenja i čim se stvore tehnički uslovi radit ćemo u tom pravcu, jer je transparentnost i borba protiv korupcije jedan od ciljeva ove vlade.

Mirza Ganić, 07.05.2019.

Podsjećamo, na sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 30. aprila, inicijativa o uspostavljanju Registra lica zaposlenih u javnom sektoru ZDK jednoglasno je podržana, te je ista upućena Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Obzirom da se inicijativa nije našla na dnevnom redu do sada održanih sjednica Vlade ZDK, Istinomjer je pitao za poješnjenje gradske vlasti Visokog kao i Vladu ZDK.

Službenim putem, aktom broj 01-1-2/139/19 od 06.05.2019. godine Vladi Zeničko-dobojskog Kantona dostavljen je Zaključak sa tekstom Inicijative, sa zahtjevom da o svom stavu i poduzetim aktivnostima Vlada Zeničko-dobojskog Kantona obavijesti Općinsko vijeće Visoko u roku od 30 dana. Gradsko vijeće Visoko i gradonačelnica nisu primili službeni odgovor od Vlade Zeničko-dobojskog Kantona o upućenoj inicijativi.

Amra Babić, 31.07.2019.

Od upućivanja ove inicijative Vladi ZDK do danas održano je ukupno 12 sjednica, ali ni na jednoj sjednici nije razmatrana inicijativa za objavu registra zaposlenih u javnom sektoru ZDK.

Istinomjer je medijski upit, za pojašnjenje zbog čega gore pomenuta inicijativa još uvijek nije razmatrana, poslao i uredu premijera Vlade ZDK. Međutim do momenta objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Cijeneći činjenicu da ovakvi registri zahtijevaju određena softverska rješenja i stvaranje tehničkih pretpostavki za realizaciju ove ideje, a što je i sam premijer Ganić konstatovao, te uzimajući u obzir da inicijativa ni tri mjeseca nakon što je dostavljena Vladi ZDK nije uvrštena na dnevni red, Istinomjer obećanju Mirze Ganića, da će razmotriti ovu inicijativu daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Otvaranje Titove pećine u Drvaru najavljeno na Dan pobjede nad fašizmom

Ističući važnost Titove pećine kao kulturno-istorijskog spomenika, načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić najavila je...

Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija na korak od Parlamentarne skupštine BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH...Uskoro usvajanje federalnog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11. septembra 2019. godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalni ministar razvoja,...