Nedosljedno

Novalić: “FBiH definitivno ne može smanjiti administraciju”

Gostujući u emisiji TVSA “Polis”, premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je kako “Federacija definitivno ne može smanjiti administraciju”, no samo šest mjeseci ranije Novalić je najavljivao “radikalne rezove u administraciji i cijelom javnom sektoru”.

Govoreći o posljedicama pandemije novog koronavirusa, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u aprilu 2020. godine, istakao je da “teret krize neće ići preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija” zbog čega će se Vlada FBiH na čijem je čelu “napraviti radikalne rezove u administraciji i cijelom javnom sektoru”.

S obzirom da se u nekim krugovima pojavljuju razne ideje, želim da budem prilično jasan po ovom pitanju. Nedopustivo je da iko traži smanjenje penzija i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje. Vlada će napraviti radikalne rezove u administraciji i cijelom javnom sektoru, javnoj potrošnji, finansiranju političkih stranaka, zadužit ćemo se – i sav taj novac usmjeravamo prema ekonomiji.

Fadil Novalić, 7. april 2020.

Šest mjeseci kasnije, gostujući u emisiji TVSA “Polis” Novalić je na pitanje voditeljice o smanjenju javne administracije odgvorio da “administraciju Federacija definitivno ne može smanjiti”.

Administraciju javnu Federacija definitivno smanjiti ne može. Na njenom je nivou, od 127 hiljada, 6700. Znači mi smo smanjiti sa 7300, moja vlada, na 6700. Dalje je problem na kantonima i općinama. Tamo je poraslo za 5-6 hiljada u ovom mandatu.

Fadil Novalić, 1. oktobar 2020.

Podsjećamo, Novalićevo obećanje da će rebalansom federalnog Budžeta za 2020. godinu biti smanjene plate na nivou Federacije BiH, nije ispunjeno, o čemu je Istinomjer pisao u aprilu 2020. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu 2020. godine, na pitanje hoće li doći do “rezova” u državnom sektoru i smanjenja plata, s obzirom na glomaznu administraciju, Novalić je odgovorio:

Naša intencija još od početka pandemije bila je ta da svi moraju podnijeti ravnomjerno teret ove krize. Naši ekspertni timovi rade na izradi zakonskih rješenja, kako vi nazvaste „rezova“, i nastojimo da ti nacrti zakona budu gotovi što prije.

Fadil Novalić, 5. avgust 2020.

Istinomjer se ovom temom detaljnije bavio u analizi “Je li realno očekivati smanjenje plata u administraciji?”.

Temom smanjenja troškova za plaće i pada broja zaposlenih u administraciji Federacije BiH Istinomjer se bavio i 2017. godine kada se ukupan broj zaposlenih u ovoj kategoriji popeo na 7.360 i premašio čak i broj od 7.157 zaposlenih u 2011. godini. Podatak o broju zaposlenih i visini budžetskih rashoda za plaće i naknade u 2016. godini dostupan je u dokumentu koji je izradila Agencija za državnu službu (ADS) FBiH, “Sistem državne službe u Federaciji BiH: Izazovi i perspektive”. Prema ovom dokumentu, zajedno sa brojem zaposlenih, proporcionalno su porasli i troškovi njihovih plaća i naknada, u približno identičnom omjeru (blizu 7%).

Uvidom u sekciju zvanične web stranice ADS FBiH, pod nazivom “Stanje kadrova u državnoj službi“, odnosno u objavljeni “Zbirni pregled starosne strukture uposlenih u organima državne službe u FBIH”, prema stanju u Registru državnih službenika od 7. februara 2020. godine, Istinomjer je utvrdio da je u tom trenutku ukupan broj zaposlenih u organima državne službe FBiH bio 7.786.Izvor: ADS FBiH, Zbirni pregled starosne strukture uposlenih u organima državne službe u FBIH, 8. februar 2020.

S obzirom na činjenicu da je premijer FBiH, Fadil Novalić u razmaku od nekoliko mjeseci iznosio potpuno različita mišljenja u pogledu rezova u administraciji i javnom sektoru, Istinomjer njegov stav ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!