Neispunjeno

Za sada ništa od smanjenja plata budžetskim korisnicima u Federaciji BiH

Ustvrdivši da bi Vlada Federacije BiH vrlo brzo trebala završiti pripremu rebalansa budžeta, premijer tog entiteta, Fadil Novalić između ostalog je 09. 04. 2020. godine konstatovao kako je u FBiH do tog momenta bez posla ostalo 15.000 ljudi.

S tim u vezi Novalić je pored usvajanja stabilizacioskog zakona najavio i da će plate budžetskih korisnika biti smanjene:

S obzirom da se radi o rebalansu federalnog budžeta, mijenjaće se plate na nivou FBiH.

Fadil Novalić, 09. april 2020.

Međutim, nakon što je Vlada Federacije BiH 16. aprila ove godine utvrdila izmjene i dopune federalnog Budžeta za 2020. godinu, odgovarajući na konstataciju novinara da je rebalansom budžeta “umanjeno 18,5 miliona KM” za “troškove administracije, odnosno smanjenje plaća i naknada plata”, kao i na pitanje “na koji način se došlo do ove računice”, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH i predsjednica koordinacionog odbora za stablilizaciju privrede, Edita Đapo, potvrdila je da navedenim zakonima “nije predviđeno smanjenje plata nego su obustavljeni svi konkursi”:

Ne, ne nije predviđeno smanjenje plata nego su obustavljeni svi konkursi. Ono što je bilo planirano u javnoj upravi, da se ljudi zaposle, da ima praznih mijesta i slično, to smo na početku godine morali svi planirati u svojim budžetima i sada smo jednostavno sve to prebacili u ovaj fond za stabilizaciju privrede, što znači da neće biti novih zapošljavanja. Neće biti ni otpuštanja, naravno (u javnom sektoru). Trenutno neće biti ni smanjenja plata. Međutim javni sektor mora biti svjestan da ukoliko se budžet ne bude punio, a njega pune radnici i privreda iz realnog sektora, onda jednostavno neće biti plata, neće biti prihoda, onda neće biti mogućnosti da im se isplate plate. Stoga je vrlo važna ta solidarnost, da se relaksiraju ti odnosi između poslodavca i radnika.

Edita Đapo, 21. april 2020.

Na 9. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 24. 04. 2020. godine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kojima nije predviđeno smanjenje plata budžetskim korisnicima u Federaciji BiH.

Ovim Istinomjer obećanje Fadila Novalića da će plate budžetskim korisnicima u Federaciji BiH biti umanjene, ocjenjuje neispunjenim, te ćemo nastaviti pratiti procese koji se odnose na ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica u BiH nastalih usljed pandemije novog koronavirusa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!