Analize

Je li realno očekivati smanjenje plata u administraciji?

Komentarišući mjere koje je Vlada FBiH provodila u posljednjih nekoliko mjeseci na sanaciji negativnih posljedica koronavirusa na ekonomiju, premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je u augustu ove godine najavio zakonska rješenja za uštede u javnom sektoru, dok je u septembru rekao da su u parlamentarnoj proceduri.

Novalić je na pitanje hoće li doći do “rezova” u državnom sektoru i smanjenja plata, s obzirom na glomaznu administraciju, odgovorio:

Naša intencija još od početka pandemije bila je ta da svi moraju podnijeti ravnomjerno teret ove krize. Naši ekspertni timovi rade na izradi zakonskih rješenja, kako vi nazvaste „rezova“, i nastojimo da ti nacrti zakona budu gotovi što prije.

Fadil Novalić, 5. august 2020.

Podsjećamo, Novalić je u proljeće najavio da će rebalansom federalnog Budžeta za 2020. godinu biti smanjene plate na nivou Federacije BiH, što se nije desilo, a o čemu je Istinomjer pisao u maju.

Pitanje smanjenja plata u administraciji često se ponavlja, najviše zbog činjenice da teret krize, za koji je nekoliko puta ponovljeno da treba biti ravnomjerno raspoređen, i dalje podnose zaposleni u realnom sektoru. Tako je u odgovoru na pitanje o platama koje je postavljeno u emisiji “BHT1 uživo”, 22. septembra 2020. godine, premijer Federacije podsjetio na pokušaj smanjenja plata 2009. godine koje je rezultirao ogromnim brojem tužbi zbog nepoštivanja Zakona o radu, te da je prvo potrebno izmijeniti zakon.

”(Zakon) Po kojem ćemo reći možemo smanjiti plaću, možemo i preraspodijeliti radno vrijeme, može se i od kuće. Sve ono što smo doživjeli na koroni da to uvedemo u zakon. Mi smo takav zakon uradili, Zakon o radu koji podrazumijeva krizne situacije i on je na Parlamentu.”

Fadil Novalić, 22. septembar 2020.

Na pitanje novinara da li je napravljen dobar prijedlog, Novalić je odgovorio:

Napravljen je jako dobar prijedlog sa poslodavcima i sa sindikatom. Mi sad imamo neka dva sikindata jedan neformalni i jedan formalni, tako da pobune neke imali smo priliku osjetiti. No, međutim, Zakon su bukvalno napisali oni.

Fadil Novalić, 22. septembar 2020.

Teško je ne primetiti da je premijer Novalić na pitanje o “rezovima” i smanjenju plata u administraciji u augustu 2020. godine rekao da ekspertni timovi rade na nacrtima zakona koji će to omogućiti, da bi u septembru 2020. rekao da je izmjenjeni Zakon o radu koji će omogućiti smanjenje plata u parlamentarnoj proceduri. Podsjećamo, taj Zakon je u proceduru upućen krajem jula 2020. godine. Više o Nacrtu ovog Zakona i izmjenama koje su njime predviđene pročitajte na stranici Javna rasprava.

O tome koliko će biti jednostavno provesti smanjenje i rezove te da li će na to pristati i sami uposlenici, dovoljno govori činjenica da su državni službenici u FBiH tražili isplatu regresa.

Hoće li će eventualno usvajanje ovakvog Zakona omogućiti smanjenje visokih plata u pojedinim dijelovima javne uprave znat će se ako, ili kada Zakon bude usvojen. Do tada, jasno je da će teret krize i dalje najvećim dijelom biti na leđima realnog sektora.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!