Nova Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

Nakon što je 2012. godine, usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, donesena je još jedna takva, šesta po redu.

Nakon što je 2012. godine usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, još jedna takva, šesta po redu donesena je na 156. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 05.11.2018. godine.

U toj Odluci se navodi da će se ista primjenjivati počevši od 01.01.2019. godine, a zaključno sa 31.12.2019. godine, te da se ovom odlukom omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje gospodarskih subjekata iz BiH.”

Osim toga, u Odluci o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu nalazi se 57 tarifnih oznaka, što je za pet više u odnosu na odluku iz 2018. godine, kada su bile obuhvaćene 52 tarifne oznake.

Ovom prilikom stoga podsjećamo na obećanje koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović dao na tematskom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) održanom polovinom 2018. godine.

Ocjenjujući tada da je odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu donijela odlične rezultate, Šarović je najavio i donošenje nove odluke za 2019. godinu:

U tom smislu, željeli smo razgovarati sa privrednicima kako bi oni iznijeli svoje prijedloge, sugestije i preporuke u vezi te odluke, a koja bi trebala biti donesena u naredna dva mjeseca, po mogućnosti, zaključno sa krajem augusta ove godine.

Mirko Šarović, 10.07.2018.

Iako sa zakašnjenjem u odnosu na najavljeno vrijeme, usvajanjem nove Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, Istinomjer obećanje Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...Hoće li Predsjedništvo BiH zasjedati prije imenovanja budućeg mandatara Vijeća ministara BiH?

Na stav Željka Komšića povodom imenovanja Zorana Tegeltije na mjesto mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH, promptno je reagovao predsjednik SNSD-a i trenutni predsjedavajući Predsjedništva...