Nova Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

Nakon što je 2012. godine, usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, donesena je još jedna takva, šesta po redu.

Nakon što je 2012. godine usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, još jedna takva, šesta po redu donesena je na 156. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 05.11.2018. godine.

U toj Odluci se navodi da će se ista primjenjivati počevši od 01.01.2019. godine, a zaključno sa 31.12.2019. godine, te da se ovom odlukom omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje gospodarskih subjekata iz BiH.”

Osim toga, u Odluci o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu nalazi se 57 tarifnih oznaka, što je za pet više u odnosu na odluku iz 2018. godine, kada su bile obuhvaćene 52 tarifne oznake.

Ovom prilikom stoga podsjećamo na obećanje koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović dao na tematskom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) održanom polovinom 2018. godine.

Ocjenjujući tada da je odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu donijela odlične rezultate, Šarović je najavio i donošenje nove odluke za 2019. godinu:

U tom smislu, željeli smo razgovarati sa privrednicima kako bi oni iznijeli svoje prijedloge, sugestije i preporuke u vezi te odluke, a koja bi trebala biti donesena u naredna dva mjeseca, po mogućnosti, zaključno sa krajem augusta ove godine.

Mirko Šarović, 10.07.2018.

Iako sa zakašnjenjem u odnosu na najavljeno vrijeme, usvajanjem nove Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, Istinomjer obećanje Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za...

Radojičić stavio mandat na raspolaganje Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka

Radojičić je ranije izrazio stav da “odgovorni za loše rezultate SDS-a treba da preuzmu odgovornost”, ali se osvrnuo i na rezultate SNSD-a, ističući da je zadovoljan ukupnim izbornim rezultatom ove...DNS, ipak, neće dati mjesto premijera RS

Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime budućeg mandatara i premijera Vlade Republike Srpske. Dugogodišnji koalicioni partneri, SNSD, DNS i SP dogovorili su ime...