Nova Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

Nakon što je 2012. godine, usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, donesena je još jedna takva, šesta po redu.

Nakon što je 2012. godine usvajanjem Zakona o carinskoj tarifi omogućeno donošenje i implementacija odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, još jedna takva, šesta po redu donesena je na 156. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 05.11.2018. godine.

U toj Odluci se navodi da će se ista primjenjivati počevši od 01.01.2019. godine, a zaključno sa 31.12.2019. godine, te da se ovom odlukom omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje gospodarskih subjekata iz BiH.”

Osim toga, u Odluci o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu nalazi se 57 tarifnih oznaka, što je za pet više u odnosu na odluku iz 2018. godine, kada su bile obuhvaćene 52 tarifne oznake.

Ovom prilikom stoga podsjećamo na obećanje koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović dao na tematskom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) održanom polovinom 2018. godine.

Ocjenjujući tada da je odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2018. godinu donijela odlične rezultate, Šarović je najavio i donošenje nove odluke za 2019. godinu:

U tom smislu, željeli smo razgovarati sa privrednicima kako bi oni iznijeli svoje prijedloge, sugestije i preporuke u vezi te odluke, a koja bi trebala biti donesena u naredna dva mjeseca, po mogućnosti, zaključno sa krajem augusta ove godine.

Mirko Šarović, 10.07.2018.

Iako sa zakašnjenjem u odnosu na najavljeno vrijeme, usvajanjem nove Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, Istinomjer obećanje Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Iako je “prošlo vrijeme nametanja odluka”, Ujedinjena Srpska “apelovala” i “molila” PIC

Uoči sjednice Političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održane 17. i 18. 06. 2019. godine u...

Osigurane neophodne saglasnosti za izgradnju velikog dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora uskoro bi mogla početi izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Igralište prijateljstva” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle...Počela gradnja prvih 6 km Koridora Vc kroz RS

Gradnja prve dionice autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku počela je tri mjeseca nakon što je potpisan ugovor o njenoj gradnji i pola godine nakon što je to najavio premijer Radovan Višković...