Analize

Nova gradska uprava Trebinja u prvoj godini mandata

U prvoj godini svog mandata, gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović započeo je mnoge projekte, a kroz njih i realizaciju nekih od svojih predizbornih obećanja. Ispunjena obećanja zabilježili smo u oblastima razvoja turizma, kulture i sporta, dok je značajniji progres uočen i u ispunjavanju obećanja iz domena obrazovanja i socijalne politike.

Kada su u pitanju započeti projekti, može se reći da su u prvom planu rekonstrukcije gradskih ulica, izgradnja zaobilaznica, sistem vodosnabdijevanja Trebinja, te uređenje zelenih površina.

Socijalna politika

Krajem prošle godine u Trebinju je osnovan gradski Fond solidarnosti. Svi trebinjski privredni subjekti koji su prethodnu poslovnu godinu završili sa prometom većim od 50.000 KM, obavezni su izdvajati novčana sredstva za ovaj Fond. Iz Fonda se finansira 16 različitih programa koji obuhvataju socijalne kategorije, porodilje, novorođenčad, đake, studente, stipendiste, nezaposlene borce i dr.

Za svega nekoliko mjeseci, Fond je prikupio preko pola miliona KM, što pokazuje da se radi na realizaciji obećanja o poboljšanju položaja socijalnih kategorija stanovništva.

Nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, posredstvom Gradske uprave grada Trebinja, ponuđena je varijanta samozapošljavanja, odnosno mogućnost da svoj projekat kandiduju kod Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, uz podršku gradske vlasti. Na sjednici koja je održana 21.09.2017. godine, donesena je Odluka po kojoj je raspisan Javni poziv poslodavcima za subvencioniranje staža osobama sa višom i visokom stručnom spremom.

Uveden je materinski dodatak za majke sa troje i više djece, koji se isplaćuje od 01.07.2017. U toku su i aktivnosti da porodice sa četvero i više djece dobiju po “po jednu državnu platu”, a što je Petrović obećao da će se desiti za njegovog mandata.

Od ostalih aktivnosti u domenu socijalne politike koje su u skladu sa predizbornim obećanjima, može se izdvojiti odluka gradonačelnika kojom se, od 1. oktobra ove godine, iz gradskog budžeta mjesečno izdvaja do 650 KM u trajanju od 18 mjeseci za lica starosti od 38 godina i više koja stupe u brak. Odobrene su i subvencije za troškove potpomognute oplodnje. Za boračke kategorije uvedeni su novi programi pomoći. Jedno od predizbornih obećanja Luke Petrovića odnosilo se i na trebinjske diplomce, odnosno visokoobrazovane osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, kojima je obećao obezbijediti volonterski i pripravnički rad.

Program volonterskog i pripravničkog rada započeo je u septembru, a gradske vlasti donijele su odluku da će Grad u cjelosti finansirati pripravnički staž u realnom ili privatnom sektoru, u trajanju od godinu dana, sa predviđenom minimalnom mjesečnom platom od 500 KM.

Turizam

Kada je u pitanju podrška i proširenje turističke ponude Trebinja, do sada je načelnik Petrović trebinjskim planinarima ustupio objekat na Ublima, za koji je borba na pravo korištenja trajala desetak godina. Građani/ke su svojevremeno peticijom spriječili prodaju ovog objekta (od strane prethodne gradske uprave), da bi odlukom nove gradske administracije, na čelu sa Petrovićem planinari konačno dobili ključeve svoje nove-stare kuće.

U toku je i izgradnja lovačkog doma, a za ovu namjenu su također izdvojena značajna novčana sredstva. Dodamo li ovome i angažovanje licenciranih turističkih vodiča, može se zaključiti da Gradska uprava posvećuje značajnu pažnju razvoju turizma i turističke ponude.

Poljoprivreda

Gradska administracija Trebinja u februaru ove godine usvojila je Odluku o osnivanju Agrarnog fonda u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima. Za ovu namjenu planirano je izdvajanje 200.000 KM, a novac bi trebao operativan početkom 2018. godine. Kako je najavljeno, planirano je da se u budućnosti obezbijede i dodatna sredstva za poljprivredne proizvođače kroz druge izvore.

Jedno od predizbornih obećanja aktuelnog gradonačelnika bilo je i otvaranje “butika domaće hrane”. Krajem jula u centru Trebinja je otvorena „Hercegovačka kuća“, u kojoj poljoprivrednici izlažu i prodaju autentične proizvode iz hercegovačkog podneblja (sir, med, vino, prerađevine od ljekovitog bilja itd.). Za ovu namjenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 45.000 KM, a otvaranje “butika zdrave hrane” najavljeno je i u Banja Luci i Beogradu.

Vodosnadbijevanje i infrastruktura

Započete su mnoge aktivnosti na proširenju kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže, te rješavanju problema navodnjavanja u Trebinju. U maju ove godine započela je rekonstrukcije glavne trebinjske ulice. Rekonstruisan je i cjevovod za tehničku vodu i nivelisanje šahtova.

U julu je potpisan Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na području grada Trebinja, vrijedan 5.831.043 KM. Projekt je finansiran od strane Vlade Republike Srpske (sa 85% sredstava), sredstvima Grada Trebinja (850.000 KM, odnosno 15%), te sredstvima Svjetske banke. Rekonstruisana je tehnička voda u centru grada, a plan je u 2018. rekonstruisati i druge dijelove grada. Radovi bi trebali biti završeni sredinom idućeg ljeta.

Započeli su i radovi na izgradnji sistema navodnjavanja trebinjskog Gradskog parka, odnosno postavljanje sistema za navodnjavanje tehničkom vodom. Za ovu namjenu izdvojeno je 112.000 KM iz gradskog budžeta.

Osim u uže gradsko jezgro, Petrović je obećao dovođenje tehničke vode i u prigradska naselja, te izgradnju vodozahvata za Vodovod Trebinje i navodnjavanje Petrovog polja i Zubačkog platoa. U toku je izgradnja zatvorenog bazena u saradnji sa HET-om i sistema za navodnjavanje Petrovog i Mokrog polja.

Infrastrukturni projekatI koji su realizovani su rekonstrukcija ulice Kralja Petra Prvog oslobodioca i ulice Vojvode Stepe Stepanovića, a i rekonstrukcija Gradskog parka je u toku.

Za rekonstrukciju puta Dražin Do – „Grad Sunca“ i ostalu prateću infrastrukturu (izgradnju trotoara uz put, rekonstrukciju vodovodne mreže i izgradnju cjevovoda tehničke vode) iz budžeta grada Trebinja izdvojeno je 580.000 KM.

Obrazovanje i kultura

Grad Trebinje također planira izdvajanje više od 100.000 KM za pomoć osnovcima koji žive na selu (njih 149).

Od značajnijih doprinosa kulturi može se izdvojiti afirmacija i podrška “Dučićevoj nagradi”, i kulturnoj manifestaciji pod nazivom „Dučićev dan“ koja se ove godine realizovala pod pokroviteljstvom grada Trebinja.

Sport

Grad Trebinje aktivno je realizovao više aktivnosti u domenu sporta, među kojima se može izdvojiti: osnivanje Sportskog društva „Leotar“; besplatne škole sporta za trebinjske osnovce, te finansiranje Košarkaškog kluba „Leotar“.

Rad gradske uprave

Po pitanju obećanja o radu gradske uprave, može se izdvojiti produženo radno vrijeme Centra za usluge građanima, koji sada radi u cjelodnevnom periodu od 07:30 do 20h. Radi se i na racionalizaciji i povečenju efikasnosti gradske uprave. Petrović je “snizio” platu gradonačelnika na 2.700 KM (+135 KM za topli obrok), a u toku je i reorganizacija gradske administracije.

Sveukupno, gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, do sada je ispunio 12 od datih 80 obećanja, dok je u još 14 zabilježen značajniji progres. Započeto je rad na njih 28, a nezapočeto je ostalo 16 obećanja, a 10 obećanja je ocijenjeno kao neutemeljeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!