Neispunjeno

Ništa od izgradnje „Austrijske kuće“ na proljeće

O obnavljanju “Austrijske kuće” na Ciglanama govori se već aktivno dvije godine, a ovo obećanje se našlo i u preizbornom programu načelnika Općine Centar, Nedžada Ajnadžića za posljednje lokalne izbore 2016. godine.

Iako je prošle godine najavljena renovacija Austrijske kuće, realizacija ovog projekta sporo teče, te se i odlučilo da će ovaj objekat predstavljati Evropsku kuću nacionalnih manjina, te su zbog toga pored načelnika Ajnadžića i ministra Nenadića, na sastanku prisustvovali i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, Davor Ebner i Mirza Redžić.

‘Austrijska kuća’ će se definitivno završiti i služit će kao ‘Evropska kuća nacionalnih manjina’ i također kao ‘Centar za zdravo odrastanje’

Mario Nenadić, 29.05.2018.

Ovom prilikom, načelnik Ajnadžić je upoznao ministra Nenadića sa trenutnom fazom priprema za početak implementacije ovog projekta. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo svih strana kako Ministarstva tako i Općine te predstavnika Vijeća nacionalnih manjina što projekt ulazi u fazu implementacije i što će se u najskorije vrijeme izgraditi još jedan centar kulturnih, obrazovnih, pa i muzejskih događanja.

Austrijska kuća je objekat izgrađen za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, tokom kojih su u njoj boravili austrijski olimpijci. Objekat je nakon Olimpijade dodjeljen gradu na korištenje, te je služio kao mjesto za druženje i održavanje kulturnih manifestacija. Građevina je oštećena u proteklom ratu, te od tada čeka na renovaciju.

S tim u vezi su u oktobru 2018. godine općinski načelnik Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“ u parku u Ulici Patriotske lige gdje je nekada i postojala. Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar.

 

Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduslovi za izdavanje odobrenja za građenje…Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta.

Nedžad Ajnadžić, 04.10.2018.

Da početak izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina (Austrijska kuća) neće početi na proljeće 2019, potvrđeno je u više navrata. Prvi put na 34. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar gdje je rečeno da je za “ovu godinu planirana izrada projekte dokumentacije za početak izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u parku kod Druge gimnazije (bivša Austrijska kuća)”.

Ovo je potvrđeno i u aprilu ove godine, na sastanku Vlade KS sa Općinom Centar:

Pored navedenog, tokom ove godine vlastitim sredstvima planiramo započeti izgradnju novog objekta u kojem će biti smještena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina. Obnova Kranjčevićeve ulice također je prioritet.

Nedžad Ajnadžić, 24.04.2019.

 

S obzirom da gradnja bivše Austrijske kuće nije počela na proljeće 2019. godine, kako je i najavljeno Istinomjer će obećanje načelnika Ajnadžića ocjeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!