Dosljedno

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog bloka Senad Šepić je iznio stav u vezi sa koaliranjem Nezavisnog bloka u postizbornom periodu.

Pregovori relevantnih političkih subjekata u vezi formiranja novih većina na kantonalnom, federalnom ali i državnom nivuo u punom su jeku, te je iznošenje stavova visokih stranačkih funkcionera u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini svakodnevno.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić naglašavajući da će stranka na čijem je čelu “do kraja ostati vjerna svojim idejama”:

Mi kao Nezavisni blok ćemo do kraja ostati vjerni svojim idejama. Nismo stranka koja je govorila u kampanji jedno, a sad drugo. Jedan dio naših poslanika koji su izabrani odustali su od ove ideje. Izvinjavam se biračima i glasačima ako smo iznevjerili ideje. Kao predsjednik stranke se izvinjavam. Nezavisni blok će biti opozicija. Držat ćemo se ideja zbog kojih smo i nastali.

Senad Šepić, 21.02.2019.

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, Šepić je iznio stav po pitanju koaliranja Nezavisnog bloka u postizbornom periodu:

Nećemo koalirati sa onima koji nas vraćaju nazad. U svim strankama postoje izvrsni ljudi, a u većini parlamentarnih stranaka u vlasti sporno je rukovodstvo. Oni koji su najodgovorniji u tim strankama, kao što su Dodik, Čović i Izetbegović, su nas doveli u situaciju kakvu imamo danas u zemlji. S takvim ne planiramo koalirati.

Senad Šepić, 27.05.2018.

Da je u predizbornoj kampanji Nezavisni blok imao identične stavove, u nekoliko navrata je potvrdio i gradonačelnik Zenice i član predsjedništva Nezavisnog bloka, Fuad Kasumović, o čemu je Istinomjer već pisao.

I nekoliko dana nakon održanih Opštih izbora 2018. godine, Šepić je potvrđujući da je Nezavisni blok “s tri partnerske stranke napravio dogovor o formiranju zajedničkog bloka za dalje razgovore i formiranje vlasti na svim nivoima”, podvukao da je “uvjet samo jedan – da u vlasti ne bude SDA”:

To su A-SDA, Narod i pravda i Pokret demokratske akcije. U tom bloku je otprilike 140.000 glasova, u četiri kantona mi možemo se drugim partnerima koji ne podrazumijevaju Stranku demokratske akcije, možemo formirati vlast.

Senad Šepić, 10.10.2018.

I nakon turbulencija Nezavisnom bloku u januaru 2019. godine i isključivanja iz stranke nekoliko svojih članova, iz ove političke partije saopšteno je da “nikakvi pritisci, ucjene, medijski spinovi niti kupovina poslanika od strane režimske većine neće promijeniti stav Nezavisnog bloka”.

Obzirom da je posljednji stav Senada Šepića u vezi postizbornog djelovanja Nezavisnog bloka ostao nepromijenjen, Istinomjer mu ovom prilikom daje ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!