“Razvoj događaja” prilikom izbora rukovodstva Zastupničkog doma PF BiH, nije potvrđen na nivou BiH

Da takav, kako Šepić kaže “slijed” nije bio potvrđen na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrđuje i izbor rukovodstva ovog zakonodavnog tijela. Naime, njega u skladu sa rezultatima glasanja čine zastupnici iz SDA, HDZ-a BiH, te SNSD-a.

Ustvrdivši da je “Nezavisni blok zajedno sa SBB-om, PDA, Narodom i pravdom, te ASDA partner s Bh. blokom (SDP, DF i Naša stranka) u FBiH” te da su to “demonstrirali prilikom konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH”, predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić izjavio da će takav razvoj događaja “biti potvrđen i na nivou BiH”:

Naš Blok je skupa s Bh. blokom pokazao kapacitet za to, imenujući predsjedavajućeg Parlamenta FBiH prošle sedmice i jasno je da smo nezaobilazan partner u tom procesu nadalje. Taj slijed će, uvjeren sam, biti potvrđen i na nivou BiH i da ćemo imati nezaobilazan kapacitet u Domu naroda BiH i da će slijedom toga većina koja ima 15 zastupnika u Zastupničkom domu biti partner koji će preuzeti odgovornost da napravi vlast i učestvuje u novom Vijeću ministara BiH. Tako vidim rasplet događaja nadalje.

Senad Šepić, 10.12.2018.

Da takav, kako Šepić kaže “slijed” nije bio potvrđen na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jasno je na osnovu izbora rukovodstva ovog zakonodavnog tijela. Naime, njega u skladu sa rezultatima glasanja čine zastupnici iz SDA, HDZ-a BiH te SNSD-a.

Tako je za predsjednicu izabrana Borjana Krišto, dok je prvi potpredsjednik Denis Zvizdić, a drugi Nebojša Radmanović.

Pored ovoga, od tih 15 zastupnika, dva koja pripadaju SBB-u, Damir Arnaut i Edita Đapo za razliku od ostalih stranaka koje pominje Šepić podržali su prilikom glasanja izbor Borjane Krišto, dok je Đapo glasala “za” i u slučaju izbora drugog potpredsjedavajućeg, Nebojše Radmanovića.

Ova činjenica tako ne ide u prilog Šepićevoj tvrdnji da stranke na koje se referiše, u ovom trenutku u Zastupničkom domu PS BiH djeluju isto kao što su djelovale prilikom izbora rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Koji će politički subjekti na kraju uspjeti konstituisati vlast u punom kapaciteui kako u Federaciji BiH, tako i na državnom nivou ostaje da se vidi, ali obzirom da razvoj događaja tokom izbora rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije “potvrđen i na nivou BiH”, izjavi Senada Šepića Istinomjer daje ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...