Kasumović dosljedan po pitanju koaliranja sa SDA

Nakon što je 08.01.2019. godine održan sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka (NB), tim povodom oglasio se i gradonačelnik Zenice i član Predsjedništva NB-a, Fuad Kasumović.

Nakon što je 08.01.2019. godine održan sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka (NB), šef kluba NB-a u Parlamentu FBiH, Eldin Vrača izjavio je da “ako neko želi uvesti HDZ u vlast, a izbaciti SDA iz vlasti koja je praktično pobjednik izbora, voditi politiku u tom pravcu i ne nuditi rješenja to nije uredu”.

Povodom ove izjave ubrzo se oglasio gradonačelnik Zenice i član Predsjedništva NB-a, Fuad Kasumović:

Senad Šepić ima moju punu podršku i stavovi rukovodstva, Predsjedništva NB-a su obavezujući za sve. SDA neka u svojoj kući određuje ko će voditi politiku, u NB-u neće, a oni koji to žele – eto im SDA. Ja sam od njih davno otišao i ne mislim se tamo vraćati. I ovim putem poručujem SDP-u i BH bloku da budu hrabri i ubrzaju proces uspostave vlasti, a predsjednik Šepić ima podršku da pozicionira NB u skladu sa našim obećanjem koje smo dali narodu.

Fuad Kasumović, 09.01.2019.

Podsjećamo ovom prilikom da je Kasumović i ranije iznosio identične stavove po pitanju koalicije Nezavisnog bloka sa SDA. Tako je tokom predizborne kampanje uoči Opštih izbora 2018. godine na pitanje “s kim Nezavisni blok može, a s kim ne u koaliciju nakon izbora”, gradonačelnik Zenice odgovorio:

Mi smo obavili razgovore sa partijama koje su većinom hrvatske ili srpske i s nekim koje su većinom bošnjačke. Imamo predizborni dogovor, a to je evroatlantski put. Tu zasigurno nisu HDZ BiH Dragana Čovića, SNSD Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića, ali i SBB Fahrudina Radončića.

Fuad Kasumović, 02.10.2018.

Ni nakon održanih izbora Kasumović nije mijenjao svoj stav, što je krajem oktobra 2018. godine i potvrdio:

NB, dok se ja pitam tamo, neće ni u kakvu koaliciju sa SDA.

Fuad Kasumović, 30.10.2018.

Nešto kasnije, ovaj put u kontekstu međustranačkih pregovora u vezi većine u Zeničko-dobojskom kantonu, na najave o uspostavljanju većine čiji bi dio činila i SDA, član Predsjedništva NB-a je odgovorio da “neće niko sa njima osim HDZ-a”, te da smatra da je vrijeme da SDA “ode u opoziciju”.

Na kraju, u jednom od svojih posljednjih obraćanja javnosti, najavljujući “ultimatum SDP-u BiH”, na pitanje da li će Nezavisni blok, ako napusti koaliciju s SDP-om podržati Vladu ZDK koju će predložiti SDA ili SDP,  Kasumović je još jednom ponovio “da neće, te da će ostati izvan svega”.

Obzirom da Fuad Kasumović već duže vrijeme iznosi identične stavove kada se radi o mogućnosti koaliranja Nezavisnog bloka sa SDA, Istinomjer njegov stav spram tog pitanja ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine. Ovaj projekat...