Netačni podaci Nikole Špirića o zaposlenim u državnoj službi

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i poslanik SNSD-a u ovom domu Nikola Špirić, iznio je podatak da su od oktobarskih izbora do početka maja u državnim institucijama zaposlena 584 državna službenika.

Ovaj saziv Vijeća ministara BH je samo od oktobarskih izbora do maja ove godine zaposlio 584 nova radnika koji primaju plaće iz budžeta. To nije put kojim treba da ide ova zemlja. Ne znam koji još broj čeka na imenovanje. Aktuelno Vijeće ministara BiH se bavi samo zapošljavanjem.”

Nikola Špirić, 26.06.2019.

Istinomjer se nešto ranije već bavio sličnom izjavom Špirićevog stranačkog šefa i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je iznosio slične tvrdnje. Dodik je naime u martu tvrdio da je odlazeća struktura Vijeća ministara zaoslila 450 radnika. Ovu tvrdnju demantovali smo podacima Agencije za državnu službu BiH (ADS BiH) prema kojima je “od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine, u institucije Bosne i Hercegovine je zaposleno ukupno 123 državna službenika”.

Slično je i sa posljednjom izjavom Nikole Špirića. Prema onome što su iz ADS BiH rekli za portal Klix.ba, od početka septembra prošle godine do sredine maja ove godine zaposleno je 156 državnih službenika.

U navedenom periodu (1.9.2018. – 15.5.2019. godine) zaposleno je 156 državnih službenika.”

Agencija za državnu službu BiH, 28.06.2019.

S obzirom na navedeno, Istinomjer će izjavu Nikole Špirića o broju novouposlenih u državnim institucijama ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Postoje li “suštinske razlike” u deklaracijama SDA?

Ne stišavaju se oštre reakcije političkih aktera, prvensteveno onih iz Republike Srpske, na Programsku deklaraciju SDA...

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke partije osvrnuo se na zastupljenost žena u kontekstu izbora devet potpredsjednika/ca...Mehanizam koordinacije nije imao potpuni konsenzus u pripremi odgovora na Upitnik EK

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...