Netačni podaci Nikole Špirića o zaposlenim u državnoj službi

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i poslanik SNSD-a u ovom domu Nikola Špirić, iznio je podatak da su od oktobarskih izbora do početka maja u državnim institucijama zaposlena 584 državna službenika.

Ovaj saziv Vijeća ministara BH je samo od oktobarskih izbora do maja ove godine zaposlio 584 nova radnika koji primaju plaće iz budžeta. To nije put kojim treba da ide ova zemlja. Ne znam koji još broj čeka na imenovanje. Aktuelno Vijeće ministara BiH se bavi samo zapošljavanjem.”

Nikola Špirić, 26.06.2019.

Istinomjer se nešto ranije već bavio sličnom izjavom Špirićevog stranačkog šefa i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je iznosio slične tvrdnje. Dodik je naime u martu tvrdio da je odlazeća struktura Vijeća ministara zaoslila 450 radnika. Ovu tvrdnju demantovali smo podacima Agencije za državnu službu BiH (ADS BiH) prema kojima je “od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine, u institucije Bosne i Hercegovine je zaposleno ukupno 123 državna službenika”.

Slično je i sa posljednjom izjavom Nikole Špirića. Prema onome što su iz ADS BiH rekli za portal Klix.ba, od početka septembra prošle godine do sredine maja ove godine zaposleno je 156 državnih službenika.

U navedenom periodu (1.9.2018. – 15.5.2019. godine) zaposleno je 156 državnih službenika.”

Agencija za državnu službu BiH, 28.06.2019.

S obzirom na navedeno, Istinomjer će izjavu Nikole Špirića o broju novouposlenih u državnim institucijama ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

“Brutalno neozbiljan” komentar premijera Novalića

Tokom rasprave o rebalansu Budžeta FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH entitetski premijer Fadil Novalić...

Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...Izgradnja TE Bloka 7 nije u potpunosti u skladu sa direktivama EU

Na gostovanju u emisiji Acta na televiziji Alfa, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, komentarišući problem zagađenja zraka dotakla se i izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. Što se tiče...