Neistina

“Odlazeća struktura” Vijeća ministara BiH nije zaposlila 450 radnika

U svom obraćanju javnosti, nakon što je u Briselu 4. marta ove godine predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Milorad Dodik je istakao važnost provođenja reforme javne uprave te je ustvrdio i da je “odlazeća struktura” Vijeća ministara BiH zaposlila 450 radnika.

To znači da je pred nama da već od sutra radimo na svim reformama koje su bile u zastoju. Reformu javne uprave moramo da stavimo na dnevni red. Nije reforma to što je odlazeća struktura Savjeta ministara zaposlila novih 450 radnika. Moramo da dobijemo jeftinu, efikasnu i evropsku strukturu javne uprave u BiH jer samo na taj način možemo da dođemo do rješenja koja nas približavaju EU”

Milorad Dodik, 04.03.2019.

Vijeće ministara BiH dan kasnije ove tvrdnje je okarakterisalo kao neistinite, te saopštilo da se u toku svoga mandata “u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika”.

Vijeće ministara BiH se u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto, što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara u mandatnom, odnosno u postizbornom period.”

Vijeće ministara BiH, 05.03.2019.

Istinomjer je kontaktirao Agenciju za državnu službu BiH kako bi provjerio istinitost Dodikovih navoda, te smo na naš upit dobili sljedeći odgovor:

U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine, u institucije Bosne i Hercegovine je zaposleno ukupno 123 državna službenika.”

Agencija za državnu službu, 06.03.2019.

S obzirom da je broj uposlenih u državnim institucijama u periodu koji je spomenuo Dodik daleko manji od 450, Istinomjer će i njegovu izjavu u kojoj je iznio navedeni broj ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!