Neistina

NES nije druga stranka po broju glasova u FBiH

U Sarajevu je sredinom jula 2021. godine održana prezentacija Narodnog evropskog saveza BiH. Kako je tom prilikom rekao načelnik sarajevske Općine Stari Grad i zamjenik predsjednika NES BiH Ibrahim Hadžibajrić, NES, koji je nastao ujedinjenjem Stranke demokratske aktivnosti A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, postao je značajan politički faktor u našoj zemlji.

Foto: Klix.ba

Moramo pristupiti iskrenom i temeljnom radu, lični interesi i sujete moraju biti ostavljeni po strani. Spajanjem A-SDA i NBL-a došli smo na drugo mjesto u Federaciji po broju glasova. Mi se moramo boriti istinom, čestitošću i poštenjem. Na izbore sljedeće godine ćemo ići sa vrlo kratkim, jasnim prijedlozima, tačno znamo šta želimo i šta hoćemo od naše države Bosne i Hercegovine, to je koncept NES-a.

Ibrahim Hadžibajrić, 17.7.2021.

Autori: Faruk Durmišević i Sanjin Mahmutović

NES BiH nastao je ujedinjenjem Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) na kongresu održanom krajem februara 2021. godine.

Kako bismo provjerili istinitost Hadžibajrićeve tvrdnje, konsultovali smo potvrđene rezultate posljednjih održanih lokalnih, ali i općih izbora u BiH, na kojima su ove partije učestvovale odvojeno.

Na Lokalnim izborima 2020. godine, kandidati stranaka A-SDA i NBL osvojili su načelnička mjesta u općinama Stari Grad Sarajevo, Zavidovići i u Gradu Cazinu. Ove dvije stranke ukupno su imale 13 kandidata za načelničke, odnosno gradonačelničke pozicije.

A-SDA je na Lokalnim izborima 2020. godine imala 26 kandidatskih listi, a NBL 23 kandidatske liste za općinska vijeća u FBiH. A-SDA i NBL zajedno su nastupili u općini Foča FBiH, dok je NBL s LDS-om koaliciono nastupio u Travniku u okviru Koalicije za nedjeljiv i cjelovit Travnik. A-SDA je sa SDA i Strankom za BiH zajednički nastupila u Jajcu.

Izuzev koalicija u Travniku i Jajcu, prema zbiru rezultata A-SDA i NBL-a, zajednički su u FBiH osvojili 55.979 glasova, što je Istinomjer utvrdio iz službenih rezultata Centralne izborne komisije BiH.

Prema broju osvojenih glasova, kako je vidljivo iz podataka, NES bi na posljednjim lokalnim izborima bio tek peta politička partija u FBiH.

Što se tiče Općih izbora 2018. godine i rezultata na nivou FBiH, A-SDA se našla na devetom mjestu sa 27.396 glasa i dva osvojena mandata u Parlamentu FBiH, dok NBL nije osvojio niti jedan mandat sa 15.113 glasa. Usporedbe radi, SDA je tada osvojila 252.817 glasova i 27 mandata, dok je drugoplasirani bio SDP BiH sa 145.458 i 16 osvojenih mandata u federalnom Parlamentu.

S obzirom na to da su A-SDA i NBL zajedno na Lokalnim izborima 2020. godine u FBiH, mimo Mostara, zauzeli peto mjesto po broju glasova, a da bi zbrajanjem glasova ove dvije stranke na Općim izborima 2018. godine na nivou FBiH NES zauzeo sedmo mjesto, Istinomjer će tvrdnju Ibrahima Hadžibajrića, da je spajanjem A-SDA i NBL-a u NES ova stranka došla na drugo mjesto u FBiH po broju glasova, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!