Analize

Nacrt zakona o stranim agentima u NSRS i nepostojeća projekcija kosovske zastave na sarajevskoj Vijećnici

Posljednju sedmicu septembra na Istinomjeru obilježile su neistinite tvrdnje i neispunjena obećanja, a u analizama smo se, između ostalog, osvrnuli na nedavno usvojeni Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, ali i na to koliko se posljednja usvojena Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH razlikuje od one koju je pripremio prethodni saziv Vlade Federacije BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez tokom gostovanja na Face TV ustvrdio je da su penzije u Republici Srpskoj duplo manje nego u Federaciji BiH, što se ispostavilo neistinitim.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da trenutni sastav Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) nije izabran u skladu sa zakonom.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke Edin Forto osvrnuo se u medijskom gostovanju na rezultate aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, rekavši da je budžet institucija BiH za ovu godinu usvojen rekordno brzo. Budući da budžet institucija BiH za 2023. godinu nije usvojen u rekordnom roku, navedenu tvrdnju Edina Forte ocijenili smo neistinitom.

Nakon ubistva policajca u selu Banjska na sjeveru Kosova krajem septembra, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a Nenad Nešić na društvenoj mreži X (bivši Twitter) podijelio je fotografiju Gradske vijećnice u Sarajevu osvijetljenu zastavom Kosova, saopćivši da se ovim činom ne poštuju institucije BiH. Budući da se radilo o fotomontaži, njegova objava ocijenjena je neistinitom.

U prethodnoj sedmici istinitom je ocijenjena tvrdnja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića da Poslovnik NSRS predviđa da se jedan od potpredsjednika tog zakonodavnog tijela bira iz redova najbrojnije opozicione stranke, kao i da vladajuća većina ne želi da imenuje predloženog kandidata opozicije.

Konstataciju Dragana Čovića da ne komentariše “apsolutno bilo koga” ocijenili smo nedosljednom, s obzirom na to da postoje brojni primjeri u kojima je Čović iznosio komentare na različite teme i osobe.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje ministra saobraćaja KS Adnana Štete da će izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice početi do kraja mjeseca. Istu ocjenu dobilo je i obećanje načelnika Opštine Gacko Ognjena Milinkovića o skorom zasjedanju Skupštine ove lokalne zajednice, dato krajem juna ove godine.

Nakon što je na sjednici Vlade Federacije BiH usvojena Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH za period 2023–2030. godina, analizirali smo put razvoja ovog dokumenta te koliko se posljednja verzija razlikuje od strategije koja je bila predložena u prethodnom mandatu Vlade FBiH.

Analizirali smo i nekoliko tvrdnji predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je komentarisao aktuelnu društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini, osvrnuvši se na iznos plate, iznos BDP-a, Ustav BiH i odnos s Rusijom.

U analizi “Zakon o ‘stranim agentima’: Transparentnost rada NVO-a ili gušenje sloboda?” osvrnuli smo se na Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Vlasti u RS obrazlažu da je cilj ovog zakona povećanje transparentnosti rada i finansiranja nevladinog sektora, dok se s tim ne slažu međunarodni akteri i nevladine organizacije, koje ističu kako se radi o ograničavanju slobode djelovanja nevladinog sektora.

Od prethodne sedmice Istinomjer prati obećanje ministra saobraćaja KS Adnana Štete, koji je najavio da će novih 15 tramvaja biti isporučeno do početka ljeta 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!