Neispunjeno

Od najave skorog održavanja sjednice SO Gacko prošla tri mjeseca

Govoreći na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 26.9.2023. godine, poslanik u tom zakonodavnom tijelu Vukota Govedarica (SDS) skrenuo je pažnju da je Skupština Opštine Gacko u tekućoj godini održala samo jednu radnu sjednicu. Tim povodom podsjećamo na obećanje načelnika Gacka Ognjena Milinkovića dato u junu ove godine.

Izvor: Opština Gacko

Obraćajući se ministrici uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Senki Jujić, Govedarica je podsjetio da je Zakonom o lokalnoj samoupravi RS definisano da se sjednice lokalnih parlamenata sazivaju najmanje jednom u dva mjeseca.

Činjenica je da je u Općini Gacko u 2023. godini održala samo jednu sjednicu, i to 3. marta, i od tada do danas nema sjednice lokalnog parlamenta.

Vukota Govedarica, 26.9.2023.

S tim u vezi, podsjećamo na obećanje načelnika Opštine Gacko Ognjena Milinkovića dato u junu ove godine. Tom prilikom, u izjavi za Direkt Portal, Milinković je na pitanje da li je razlog za nerad lokalnog parlamenta nepouzdanost skupštinske većine, rekao da je situacija složena te da uskoro očekuje zasjedanje.

U suštini, možda (skupštinska većina) i nije problem. Videćemo u narednom periodu. Vi znate da imamo slučajeve u susjednim opštinama da nije bilo Skupštine po pola godine. Ja ovde uskoro očekujem zasedanje.

Ognjen Milinković, 30.6.2023.

Prema podacima sa zvanične internet-stranice Opštine Gacko, u 2023. godini održana je jedna redovna sjednica Skupštine Opštine Gacko, i to 3.3.2023. godine, te jedna svečana, 23.5.2023. godine.

Kako je to rekao i Govedarica, član 45. Zakona o lokalnoj samoupravi RS predviđa da sjednicu lokalne skupštine saziva predsjednik skupštine po potrebi, a najmanje jednom u dva mjeseca. Isti član predviđa i da predsjednik skupštine može sazvati skupštinu i na zahtjev gradonačelnika, odnosno načelnika opštine, ili 1/3 odbornika, u roku 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

S obzirom na činjenicu da je od najave načelnika Opštine Gacko Ognjena Milinkovića da uskoro očekuje zasjedanje prošlo tri mjeseca, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!