Neistina

Vijećnica nije bila osvijetljena zastavom Kosova

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik DNS-a Nenad Nešić podijelio je na profilu na društvenoj mreži X (bivši Twitter) fotografiju Gradske vijećnice u Sarajevu osvijetljenu zastavom Kosova, saopćivši da se ovim činom ne poštuju institucije BiH. Međutim, radi se o fotomontaži.

Izvor: FENA

Nešić je na X-u postavio screenshot objave u kojoj je na engleskom jeziku navedeno da je “Bosna pokazala podršku Kosovu u borbi protiv terorizma osvjetljivanjem zgrade Vijećnice bojama zastave Kosova”, pri čemu je priložena fotografija Vijećnice koja odgovara navedenom opisu te se Nešić pritom obratio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić:

A stalno kukaju da Srpska ne poštuje stavove institucija BiH! Ne znam kada je BiH priznala tzv. nezavisno Kosovo? Ko sada ne poštuje stavove institucija BiH? Kada rušiš i prekrajaš komšijske međe, gradonačelnice, znaj da će biti srušena i tvoja.

Nenad Nešić, 27.9.2023.

Radi se o digitalnoj obradi originalne fotografije Vijećnice koju je napravio i objavio portal Klix 25.8.2019. godine na 27. godišnjicu spaljivanja ove građevine, povodom čega je Vijećnica dobila novu iluminaciju.

Analizom fotografije koju je objavio Nešić uočeno je da plava boja zastave Kosova nije raspoređena na prirodan način, odnosno da se plava boja proteže i na trotoar ispred zgrade Vijećnice, što je indikacija da se radi o fotomontaži.

Istinomjer je kontaktirao Javno preduzeće Sarajevo, zaduženo za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva, iz kojeg su nam potvrdili da Vijećnica nije bila osvijetljena zastavom Kosova.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je 26.6.2023. godine Odluku o obustavi projekcije sadržaja na fasadi nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Gradska vijećnica u Sarajevu, u čijem je članu 2. navedeno da će sadržaj na Vijećnici ubuduće moći biti projektovan samo pri obilježavanju događaja od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu i događaje od značaja za Grad Sarajevo, u koje spadaju “Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini”.

Krypometer, specijalizovani kosovski projekat za provjeru činjenicu, također je utvrdio da je fotografija Vijećnice osvijetljene zastavom Kosova u stvarnosti fotomontaža, navodeći u članku 27.9.2023. godine da je i zamjenica premijera Kosova Emilia Rexhepi također objavila istu fotografiju.

Budući da je Nenad Nešić objavio fotomontažu Gradske vijećnice Sarajevo na kojoj je ona osvijetljena zastavom Kosova, predstavljajući da se radi o stvarnom događaju, Istinomjer njegovu objavu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!