Nedosljedno

Dragan Čović (ne) komentira šta drugi govore

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH često govori da ne kometariše šta drugi govore. Ipak, izuzeci postoje.

Izvor: Jabuka TV

Sredinom septembra 2023. godine predstavnici medija pitali su Dragana Čovića da prokomentariše situaciju s otkazivanjem sastanaka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nakon tvrdnje Milorada Dodika da će mu biti zabranjen ulaz u Republiku Srpsku. Njegov odgovor bio je da on ne komentariše nikoga.

Ja nikad ne komentiram bilo koga. Apsolutno bilo koga, ni Schmidta, ni Dodika, ni bilo koga drugog.

Dragan Čović, 16.9.2023.

To da ne komentariše nikoga, Čović je ponovio u više navrata.

Na pitanje kako komentariše izjavu biskupa Komarice u kojoj poredi Banjaluku s Blajburgom, Čović je rekao da ne želi da upadne u zamku rasprave o toj temi.

Zašto bi neko danas poredio Banjaluku i Bleiburg. Zašto 2016. godine o tome govoriti. Ne pada mi na pamet da padnem u zamku rasprave oko te teme. Imam jasan stav oko toga, i to nije upitno – ali ući u zamke rasprava vjerskih službenika – ne pada mi na pamet.

Dragan Čović, 8.6.2016.

U februaru 2023, kada je započelo uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH, nije komentarisao tadašnjeg kandidata za potpredsjednika FBiH Refika Lendu, koji je nakon sastanka s kandidatkinjom za predsjednicu FBiH Lidijom Bradarom i kandidatom za potpredsjednika FBiH Igorom Stojanovićem rekao da su se dogovorili da se nisu dogovorili.

Ne zanima me nijedan Lendo, ni Dragan, ni Mujo, ni Lazo. Imamo institucije, a Zastupnički dom je u prilici da imenuje nositelje vlasti. Ničije izjave ne komentiram, pa neću ni današnje.

Dragan Čović, 24.2.2023.

U septembru 2021. godine komentarisao je izjave Christiana Schmidta, iako je u istom medijskom istupu naveo da ne komentariše šta neko govori. Tema je bila legitimno predstavljanje.

Christian Schmidt kao visoki predstavnik u BiH mislim da nije na bilo čijoj strani. I kada je govorio o ovome da imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je i o zaštiti Bosne i Hercegovine. Jer, ako toga ne bude, neće biti ni Bosne i Hercegovine. On samo štiti BIH i sva tri naroda i sve žitelje BiH. (…) Ja razmišljam o Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini i zato riječi gospodina Schmidta, iako ne komentiram što netko govori, ja mislim da tražimo rješenja kako u ovoj godini, kao neizbornoj, završimo izborno zakonodavstvo i uvažio sve presude Suda u Strazburu, bez izuzetka.

Dragan Čović, 9.9.2021.

Čović ne komentariše nikada, osim u slučajevima kada komentariše

Kada je gostovao u emisiji “Nedjeljom u 2” u decembru 2017. godine, na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o saradnji s Miloradom Dodikom, Čović se usudio dati komentar o tadašnjem i sadašnjem predsjedniku RS.

Gospodin Dodik je jedan, ja bih rekao, izuzetno mudar političar, koliko god gafova napravio u svom onom direktnom izričaju kakav je specifičan, je li, on je takav kakav jest, nikad nije iznevjerio dogovor koji smo napravili, koji je za mene vrh jednog džentlmenskog odnosa kad je u pitanju politika.

“Nedjeljom u 2”, 17.12.2017.

Stanković je pitao Čovića da prokomentariše, odnosno da kaže šta je Dodik mislio kada je rekao da će od 2018. godine njegova stranka i HDZ odlučivati ko će biti bošnjački partner u vlasti. Ovog je puta Čović komentarisao.

Vjerojatno ono što je dio njegove taktike, da uvjerljivo dobije izbore među Srbima, ja sam duboko uvjeren da će HDZ dobiti kroz HNS uvjerljivo među Hrvatima svoje izbore. I fala Bogu da je to onda jedna snaga koja će do kraja opet uvažavati što god da je kazao Dodik, uvažavati legitimnost izbora među Bošnjacima, onaj ko pobijedi među Bošnjacima biće partner.

“Nedjeljom u 2”, 17.12.2017.

U decembru 2020. godine Čović je u otvorenom pismu komentarisao izjave tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka koje se tiču legitimnog predstavljanja..

Nezadovoljstvo, ili da upotrijebim izraz koji ste u Vašem intervjuu upotrijebili, frustracija hrvatskog naroda, proizlazi upravo iz toga što je naša volja kao konstitutivnog naroda grubo prekršena ne jednom, već čak tri puta, u instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a dva puta prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH (…) Upravo sam, kako Vi koristite metaforu, u „bavarskim“ kantonima s hrvatskom većinom osvojio uvjerljivu potporu i legitimitet da predstavljam svoj narod, uz znakovito izdašnu i podjednako meni važnu potporu Hrvata iz drugih područja FBiH.

Dragan Čović, 1.12.2020.

Kada je u julu 2021. godine Christian Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu, Čović je u izjavi za medije negativnim ocijenio mandat Valentina Inzka.

Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je znatno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da posljednjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH.

Dragan Čović, 29.7.2021.

Nakon što je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer istaknuo Dodika kao destablizirajući faktor u Bosni i Hercegovini, Čović je rekao da ne dijeli to mišljenje.

Mnogo je više problema, izvorišta nesporazuma u BiH koji traju. S jedne strane imate naglašeni separatizam, a s druge strane unitarizam. Oni se međusobno dopunjavaju i to je pravo izvorište krize u BiH. Mi moramo sagledati malo detaljnije odnose u BiH, a kad je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izričaj, može se nekome svidjeti ili ne svidjeti, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH.

Dragan Čović, 27.10.2021.

Nekoliko mjeseci kasnije, Čović se složio s izjavom predsjednika Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem da je Dodik partner i da nije problem, “pogotovo jedini problem BiH”.

U aprilu 2023. godine Dodik je rekao da će od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović tražiti prekid svake saradnje s NATO-om do okončanja sukoba u Ukrajini. Ne spominjući Dodika, Čović je rekao da je BiH “svakim danom sve bliža” ovom savezu.

Taj put ne može biti zaustavljen, bez obzira na to što bi neko htio da zaustavi te procese, da pošalje neku drugačiju poruku oko trenutnog ambijenta na području Evrope, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu ili oko regionalnih razigravanja.

Dragan Čović, 12.4.2023.

U julu iste godine Čović je osudio Dodikove izjave, koji je najavio da će NSRS donijeti odluku o neprihvatanju odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine i SIPA-e.

Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Dragan Čović, 2.7.2023.

Gostujući u emisiji “Pressing” 23.2.2022. godine, Čović je komentarisao odnose s Bakirom Izetbegovićem.

Stotinu puta sam gospodinu Izetbegoviću rekao: “Bakire, nemoj mi obećati ono što ne misliš. Nemoj potpisati sporazum u Mostaru sa mnom pa kasnije objašnjavati kako ga nećeš provesti”. Razlika između Dodika i Izetbegovića je sljedeća – s Dodikom kad se nešto dogovoriš, on će to provesti. A s Bakirom, ono što se dogovoriš danas, računaj da već za dva dana to ne vrijedi.

Dragan Čović, 23.2.2022.

Iz brojnih navedenih primjera jasno je da postoje i teme i osobe koje je Dragan Čović u proteklim godinama komentarisao, pa stoga njegovu nedavno iznesenu konstataciju da ne komentariše “apsolutno bilo koga” ocjenjujemo nedosljednom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!