Najave

Svi novi tramvaji u Sarajevu do ljeta 2024. godine?

Gostujući u programu BHRT-a 22.9.2023. godine, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP BiH) govorio je o aktuelnim projektima u resoru ovog ministarstva. Tom prilikom Šteta je najavio kada će početi isporuka novih tramvaja.

Izvor: Facebook/Adnan Šteta

Ministar je najavio da bi prvi tramvaj trebao biti isporučen u decembru ove godine, a ostalih 14 do početka ljeta naredne godine:

Završili smo ovu dionicu od Marijin-Dvora do Ilidže, kupili smo nove tramvaje, koji će početi dolaziti od decembra. Prvi će doći u decembru, onda u narednih šest mjeseci i ostalih 14. Na ljeto iduće godine imat ćemo flotu od 15 tramvaja u Sarajevu.

Adnan Šteta, 22.9.2023.

Istinomjer je nedavno ispunjenim ocijenio obećanje Adnana Štete da će rekonstrukcija tramvajske pruge u Kantonu Sarajevo biti okončana do kraja augusta 2023. godine.

Podsjećamo, ministar Šteta najavio je početkom septembra 2023. da će prvi novi tramvaj biti isporučen u novembru ove godine, a krajem 2021. godine rekao je da će tramvaji doći na ljeto 2023. godine.

U septembru 2021. godine predstavnici Ministarstva saobraćaja KS i kompanije Stadler potpisali su ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja u vrijednosti 34 miliona eura. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju će pomoć tramvaji i biti kupljeni. Tada je iz Vlade KS saopćeno da će prvi tramvaj stići u septembru 2023. godine, a svi ostali do ljeta 2024. godine.

Istinomjer će pratiti da li će svih 15 tramvaja biti isporučeno do početka ljeta 2024. godine, kako je najavio ministar Šteta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!