Analize

Načelnik Općine Travnik u prvoj godini mandata provodio aktivnosti na realizaciji gotovo 70% mjera iz izborne platforme

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović tokom prve godine svog mandata provodio je određene aktivnosti na realizaciji 246 mjera od ukupno njih 357 iz dokumenta pod nazivom “Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik”. Od tog broja, 18 mjera je u potpunosti realizovano, na 38 provođene su značajne aktivnosti na njihovoj realizaciji, koja je u progresu, dok su u slučaju još 189 mjera započete aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Ilustracija: Istinomjer

Inicijativa Istinomjer predstavila je rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića nakon prve godine njegovog mandata na ovoj funkciji, na koju je stupio sredinom maja 2021. godine, nakon ponovljenih lokalnih izbora u ovoj općini. Podsjećamo, na dan održavanja lokalnih izbora u BiH 15. novembra 2020. godine preminuo je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Peco, koji je osvojio najveći broj glasova, nakon čega je Centralna izborna komisija BiH (CiK BiH) u januaru 2021. godine donijela odluku da se izbori u Travniku ponovno održe 11. aprila te godine. Istinomjer je rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica nakon prve godine njihovog mandata u BiH predstavio u decembru 2021. godine, a rezultate za svih 16 općina i gradova obuhvaćenih monitoringom možete pogledati na LINKU.

Ilustracija: Istinomjer

Od 18 mjera iz izborne platforme Kenana Dautovića koje su u potpunosti provedene mogu se izdvojiti: uspostavljanje jedinice za opće namjene CZ-a, koja je osnovana odlukom načelnika u februaru 2022. godine; osnivanje Ureda za pisanje projekata i međunarodnu saradnju, što se desilo krajem 2021. godine, rekonstrukcija donje čaršije, koja je privedena kraju nakon što je načelnik stupio na svoju funkciju, ali i asfaltiranje brojnih ulica, sanacije cesta i postavljanje rasvjete u pojedinim mjesnim zajednicama.

Osim mjera koje su u potpunosti provedene, njih 38 dobilo je ocjenu “u progresu”, a radi se o mjerama čija je realizacija uveliko u toku. Tako je u 2022. godini započela izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje u naselju Goleš, koje će značajno doprinijeti realizaciji mjere iz platforme koja se odnosi na rješavanje problema napuštenih pasa na području općine Travnik.

Pretvaranje Bosanske ulice u pješačku zonu još je jedna od mjera na čijoj su realizaciji provedene značajne aktivnosti. Nakon što je ova ulica zatvorena za promet motornih vozila 13. septembra na testni period od tri mjeseca, javnosti je početkom aprila 2022. godine predstavljeno idejno rješenje za konačno zatvaranje ulice.

Provođene su i značajne aktivnosti na realizaciji mjera koje se odnose na poboljšanje komunikacije s građanima/kama i poslovnim subjektima, ali i povećanje transparentnosti Općine Travnik. Kako je navedeno na zvaničnoj internet-stranici Općine Travnik 1. 7. 2021. godine, građani/ke sve zahtjeve mogu podnositi putem elektronske pošte. Načelnik Općine Travnik s građanima/kama redovno komunicira i putem platforme Javna rasprava, na kojoj je do 17. maja odgovorio na sva 72 postavljena pitanja. U 2021. godini vršene su revizije personalnih dosjea svih radnika/ca, kao i kontinuirana revizija elektronskih dosjea i unos matičnih knjiga u elektronsku bazu podataka.

Nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) za izgradnju srednjoškolskog centra u Travniku pred kraj 2021. godine izdvojila tri miliona KM, načelnik Općine Travnik je krajem decembra 2021. godine potpisao ugovor za izvođenje radova na trećoj fazi izgradnje centra. I Vlada FBiH je krajem marta ove godine izdvojila pet miliona KM za ovaj objekat, čime su stvoreni uslovi da se izgradnja srednjoškolskog centra, nakon višegodišnjeg čekanja, konačno završi.

Među mjerama koje su nakon prve godine mandata dobile ocjenu “u progresu” jesu i sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje, stavljanje u funkciju komunalnih redara; organiziranje manifestacije „Konzulska vremena“, promocija biciklizma, kao i brojna budžetska izdvajanja, te rekonstrukcije i sanacije ulica i puteva, rješavanje kanalizacije, postavljanje rasvjete i druge.

Od ukupnog broja mjera čiju realizaciju prati Istinomjer (357), na 111 nisu provođene aktivnosti, a obećanje o prihvatljivijim cijenama za uslugu odvoza otpada na području općine Travnik ocijenjeno je kao prekršeno nakon što je početkom maja usvojena odluka o povećanju cijena za oko 10%. Neke od mjera na kojima nisu provođene značajnije aktivnosti na njihovoj realizaciji jesu uspostava sistema snabdijevanja zemnim plinom, izgradnja dva tunela, participacija troškova boravka djece u predškolskim ustanovama, osavremenjivanje zelenih pijaca, kreiranje Turističkog centra „Babanovac“ i kontrola ulaska automobila u to područje, ali i neke druge mjere.

Ilustracija: Istinomjer

Ipak, broj mjera koje su ispunjene i na kojima su provođene veće i manje aktivnosti dosta je veći od broja mjera na čijoj realizaciji nije bilo aktivnosti te on procentualno iznosi preko 68%. Nakon prve godine mandata načelnika Kenana Dautovića može se reći da blizu 16% mjera iz njegove izborne platforme ima veliku vjerovatnoću da će biti realizovano do kraja mandata, dok više od 53% ima srednju vjerovatnoću da će biti realizovano do kraja njegovog mandata 2024. godine. Treba reći i da je u odnosu na ostale načelnike i gradonačelnike koji su obuhvaćeni monitoringom Istinomjera Kenan Dautović u svojoj izbornoj platformi naveo daleko najveći broj mjera.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!