U progresu

Pretvaranje Bosanske ulice u pješačku zonu

Opštine: Travnik

Bosansku ulicu nastojat ćemo, u saradnj sa OV, strukom i građanima, što prije pretvoriti u pješačku zonu sa svim sadržajima koji su potrebni za jedno turističko-trgovinsko središte modernog grada.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata provođene su značajne aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Mogućnost pretvaranja Bosanske ulice u pješačku zonu najavila je još u decembru 2020. godine prethodna administracija Općine Travnik sa načelnikom Admirom Hadžiemrićem na čelu.

Saobraćajni fakultet Internacionalnog univerziteta Travnik, na zahtjev Općine Travnik, sproveo je početkom 2021. godine istraživanje opravdanosti uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone, a rezultati istraživanja prezentovani su 12. juna. Kako je rečeno tokom prezentacije, većina građana/ki bila je za opciju zatvaranja ulice, a njih 84,2 posto izjasnilo se “za”.

Povodom 100 dana od preuzimanja mandata, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović održao je krajem augusta konferenciju za medije na kojoj je najavio da će glavna travnička ulica biti zatvorena za promet motornih vozila od 13. septembra.

Ulica je zvanično i zatvorena na taj datum, na testni period od tri mjeseca, a nekoliko dana kasnije iscrtana je i biciklistička staza.

Javni poziv na konkurs za izradu arhitektonsko-urbanističkog idejnog rješenja „Travnički korzo” raspisan je početkom decembra 2021. godine, a početkom marta 2022. godine je iz Općine Travnik saopćeno da je testni period uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone završen. Kako je navedeno, prijedlozi građana/ki i stručnih timova su značajno uticali na identifikaciju svih potreba građana/ki koje su “objedinjavanjem postale projektni zadatak na osnovu kojeg je Općina provela postupak odabira najboljeg idejnog rješenja uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone”.

Izabrano idejno rješenje biće uskoro predstavljeno javnosti, a Općina će u narednom periodu provoditi aktivnosti na obezbjeđivanju izvedbene projektne dokumentacije i finansijskih sredstava. Do tada, zajedničkim projektom Centra za edukaciju mladih, Općine Travnik i Ureda za uspostavljanje partnerstva Leipzig –Travnik prostor Bosanske ulice biće oplemenjen dodatnim mobilijarom i biće uklonjena signalizacija biciklističke staze koja se u testnom periodu pokazala kao nepotrebna.

Općina Travnik, 4.3.2022.

Foto: Travnik.info

Konačno idejno rješenje za uređenje korza javnosti je predstavljeno 2. aprila 2022. godine, a pobjednici na konkursu, kaoko je saopćeno su Armin Crnkić, dipl. ing. arh. i Kerim Karajko.

Od planiranih 355.000 KM za rekonstrukciju Bosanske ulice tokom 2022. godine nisu utrošena nikakva sredstva.

Za rekonstrukciju Bosanske ulice u Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu izdvojeno je 600.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!