Ispunjeno

Meso iz BiH ponovo u Turskoj

Izvoz mesa iz BiH u Tursku započeo je ponovo prošle sedmice nakon što je neko vrijeme bio obustavljen.

mirko_sarovic

Mogućnost ponovnog izvoza mesa iz BiH u Tursku je u martu ove godine najavio ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.

Mi smo sve učinili da Turska ne blokira taj proces. Vodili smo aktivnosti na takav način da BiH ima što manje štete zbog propusta i zloupotreba koje su se dogodile u proteklom periodu. Intencija Ministarstva je bila da svako radi svoj posao, ako je neko kriv neka odgovara, ali da BiH ne trpi štetu i da i dalje imamo izvoz mesa u Tursku.“

(Mirko Šarović, abc.ba, 22.03.2016.)

Početkom aprila, Šarović je kazao kako će turska uvesti 6.000 tona svježeg i rashlađenog mesa iz BiH, kao i 1.000 tona termički obrađenog mesa. Dogovor je postignut nakon posjete delegacije Vijeća ministara Turskoj.

Turska priprema tender, odnosno termine i uslove za uvoz, te očekujemo da će biti objavljen u najskorije vrijeme, što bi trebalo da utiče na smanjenje tenzija u BiH u vezi sa ovim pitanjem”, rekao je Šarović.

(Mirko Šarović, Srna, 06.04.2016.)

Nakon toga, 01. juna Šarović je kazao kako je sve spremno za izvoz mesa, a prvi avion sa mesom iz BiH poletio je sa tuzlanskog aerodroma dan nakon toga. S obzirom na sve navedeno možemo zaključiti i da je Šarovićevo obećanje ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!