Neistina

Lokalni izbori 2020. godine nisu pomjereni zbog pandemije Covid-19

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević, gostujući u programu RTRS-a, osvrnuo se na prvu godinu drugog četverogodišnjeg mandata na čelu ove lokalne zajednice.

Foto: Screnshot RTRS

Đurević je, između ostalog, govorio i o problemima s kojima se Višegrad suočava, a to je da još nije usvojen budžet za ovu godinu. Također, istakao je da odbornicima u Skupštini ove opštine nisu isplaćene naknade za rad.

Što se tiče odbornika novog saziva, nisu primali novčane naknade. Mi smo zaključili sa mjesecom novembrom prošle godine, čak imamo malu dilemu da li odbornici starog saziva trebaju da dobiju naknadu za decembar mjesec i tražili smo mišljenje CIK-a BiH i mislim da je ta dilema na sudu jer ni sam CIK, vama je jasno, zbog korone prošle godine izbori su pomjereni za nešto više od mjesec dana, a po Izbornom zakonu, mandat odbornika traje četiri godine.

Mladen Đurević, 18.11.2021.

Podsjećamo, početkom maja prošle godine, odlukom Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), raspisani su Lokalni izbori 2020. godine, koji su trebali biti održani početkom oktobra iste godine. Krajem maja 2020, CIK BiH donosi Odluku o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine, a tadašnja predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je nakon sjednice obrazložila da je odluka donesena jer nisu obezbijeđena sredstva za provođenje izbora.

S obzirom da sredstva nisu obezbijeđena bili smo prinuđeni primijeniti odredbe (14/12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema kojem je CIK ovlašten donijeti odluku o odgađanju izbora.

Vanja Bjelica-Prutina, 23.5.2020.

Tri dana ranije, 20. maja 2020. godine, Bjelica-Prutina podsjetila je javnost da je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine razlog zbog kojeg je CIK BiH bilo spriječen da pokrene najvažnije procedure javnih nabavki za šta je, prema njenim riječima, CIK-u potrebno 170 dana.

Tragali smo za alternativnim rješenjima i konsultirali se sa Agencijom za javne nabavke te smo odlučili raspisati javne nabavke na osnovu planiranih sredstava iz budžeta. Ugovor o realizaciji se može potpisati tek kada budu osigurana sredstva. Na ovo smo se odlučili cijeneći izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Danas ćemo objaviti obavještenje o javnim nabavkama.

Vanja Bjelica-Prutina, 23.5.2020.

BiH je tek krajem jula 2020. godine, odlukom delegata u Domu naroda BiH, dobila budžet za tu godinu. Treba podsjetiti da je Istinomjer ranije pisao o problemu (ne)usvajanja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Također, u tekstu Održavanje Lokalnih izbora nije odloženo zbog “epidemiološke procjene” CIK-a BiH, Istinomjer se osvrnuo na netačne tvrdnje Radovana Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ustvrdio “da je CIK BiH nelegalno izabran”, ali i da je odgodio izbore zbog procjene da će epidemiološka situacija u novembru biti bolja nego što je bila u oktobru. Osim Kovačevićeve, netačnom je ocijenjena i tvrdnja Marka Šukala, pomoćnika generalnog sekretara Vlade RS za pravne poslove, da je u obrazloženju odgađanja izbora CIK-a navedeno da je jedan od razloga za tu odluku epidemiološka situacija.

S obzirom na to da razlog pomjeranja datuma održavanja Lokalnih izbora 2020. godine nije bila epidemiološka situacija izazvana koronavirusom, već neusvajanje budžeta BiH za 2020. godinu, Istinomjer će tvrdnju Mladena Đurevića ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!