Problem višegradske deponije i dalje čeka na rješenje

Problem gradske deponije koja se nalazi na samom ulazu u Višegrad već dugi niz godina čeka na rješavanje. Na ovaj ekološki problem ponovo su skrenuli pažnju stanovnici sela Holujaci kod Višegrada.

Problem gradske deponije koja se nalazi na samom ulazu u Višegrad već dugi niz godina čeka na rješavanje. Na ovaj ekološki problem ponovo su skrenuli pažnju stanovnici sela Holujaci kod Višegrada, te zatražili sastanak sa načelnikom Opštine Višegrad, Mladenom Đurevićem navodeći između ostalog, da “da bi došli do svojih kuća moraju prolaziti kroz gomilu smeća”.

Načelnik  Đurević je u minulom periodu u više navrata delegirao ovaj problem, obećavajući da će on biti riješen. Đurević je, kako se navodi, još septembra 2016. godine “obećao da će riješiti i problem gradske deponije…”, te je i nakon požara koji je u ljeto 2017. godine zahvatio deponiju izjavio da se na rješavanju ovog problema “radi intenzivno”:

Problem deponije shvatili smo ozbiljno i na rješavanju ovog problema radi se intenzivno. U izradi su projekti sanacije deponije.

Mladen Đurević, 08.08.2017.

“Jedan od prioritetnih projekata je sanacija lokalne deponije i mi ćemo zajedničkim snagama uraditi taj projekat”, rečeno je i prilikom posjete predsjednice Vlade RS, Željke Cvijanović ovoj lokalnoj zajednici upriličenoj u novembru 2017. godine.

Da je “gradska deponija veliki problem za opštinu i da će u narednih mjesec dana u Višegradu biti održan sastanak ministara ekologije Crne Gore, Srbije, Republike Srpske tako da će se ozbiljnije pristupiti rješavanju problema gradske deponije i plutajućeg otpada na rijeci Drini”, načelnik Đurević ponovio je i početkom marta ove godine.

Još jedno u nizu obećanja da će ovaj problem biti riješen, Đurević je dao i u prisustvu Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunar Vigemarka, gdje je jedna od tema njihovog razgovora upravo bio i problem višegradske deponije smeća:

Jedna od tema je bila i rješavanje naše gradske deponije i ja sam ubijeđen da ćemo i taj problem riješiti.

Mladen Đurević, 13.04.2018.

Obzirom da problem divlje deponije smeća na ulazu u Višegrad još uvijek nije riješen, nizu obećanja koje je načelnik ove opštine, Mladen Đurević, u tom pravcu dao, Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...