Neispunjeno

Završetak rekonstrukcije mosta Mehmed-paše Sokolovića

Novi načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević, najavio je da će do 31. maja biti dostavljena dokumentacija potrebna za otklanjanje nedostataka uočenih nakon rekonstrukcije mosta u Višegradu.

 

 

Dogovorili smo redoslijed njihovog otklanjanja, a glavni zadatak je izlazak Komisije za tehnički prijem koja će da utvrdi sve nedostatke i naloži njihovo otklanjanje. (…) Očekujemo da će svi nedostaci biti otklonjeni do 31. maja, a da će Komisija za tehnički prijem dati pozitivno mišljenje na sve radove.

Mladen Đurević, 02.03.2017.

 

Ovaj rok postavljen je pred opštinu Višegrad i Tursku razvojnu agenciju (TIKA), koje su partnerski radile na rekonstrukciji mosta. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenka Golić, rekla je da upotrebna dozvola nakon završetka radova nije izdata zbog brojnih administrativnih propusta opštine i izvođača radova, a pored toga uočeni su i brojni nedostaci koji su čak izazvali bojazan da bi se most mogao urušiti. Golić je dala rok do kraja maja da TIKA i opština njenom ministarstvu dostave “elaborat i projekat izvedenog stanja, sve građevinske dnevnike, saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te izvještaj nadzornog organa”, što je Đurević potvrdio i najavio.

Ipak, do kraja maja 2017, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS još uvijek nije dobilo nikakvu dokumentaciju iz opštine Višegrad, kako nam je potvrđeno iz ministarstva.

Krajem maja (26.5.), na teren su izašli predstavnici/e UNESCO-a, TIKA-e, Instituta za kulturno nasljeđe Republike Srpske, Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Srpske i Opštine Višegrad. Nakon provjere je utvrđeno da nisu otklonjene sve ranije uočene nepravilnosti, kako je izjavila predstavnica Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Milijana Okilj. Dogovoreno je da će “predstavnici Tike narediti izvođaču da u dogledno vrijeme otkloni sve nedostatke, prije tehničkog prijema”.

Istinomjer je kontaktirao ured TIKA-e, gdje nam je rečeno da će svi dodatni radovi na otklanjanju nedostataka uočenih nakon rekonstrukcije mosta, biti završeni do kraja juna. Šef Kancelarije UNESCO u BiH, Siniša Šešum, takođe je nakon obilaska mosta rekao da je pripremljena sva potrebna dokumentacija i da će u narednih mjesec dana biti imenovana komisija kako bi počeo tehnički prijem.

Do objavljivanja ovog teksta, od Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Višegrad nismo uspjeli dobiti komentar, to jest objašnjenje zašto se kasni sa najavljenim aktivnostima. Koji god da su razlozi kašnjenja, ovo obećanje načelnika Višegrada svakako je ostalo neispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!