Neispunjeno

Usvojen Budžet BiH, Odluka o novim članovima CIK-a nije promijenjena

Krajem marta tekuće godine, u intervjuu za Večernji list, predsjednik HDZ-a BiH i delegat u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Dragan Čović između ostalog je komentarisao i usvajanje Odluke o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH donesene od strane Zastupničkog doma PS BiH.

Ustvrdivši tako da je sve to “napravljeno protuustavno i nezakonito”, na pitanje novinara šta će biti s tom odlukom, Čović je imenovanje novih članova CIK-a stavio u kontekst donošenja Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, te pored ostalog odgovorio:

To će se morati promijeniti i neće živjeti. Takva je odluka ponovno narušila partnerski odnos. Tada sam gospodinu Izetbegoviću otvoreno poručio da je završilo naše partnerstvo. Stigao je odgovor da nije smijenjen Hrvat. Poručio sam pak da nije u pitanju Hrvat, nego način kako se vodi politika. U tome ne želim sudjelovati i za mene je završeno. Dok ova kriza traje, nastojat ćemo primiriti odnose, ali bez ove promjene neće biti ni proračuna.

Dragan Čović, 23. mart 2020.

Međutim, na 10. hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održanoj 27. 7. 2020. godine usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Dva dana kasnije, 29. 7. 2020. godine Dom naroda PS BiH na svojoj 6. hitnoj sjednici također je usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Usvajanjem identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u oba Doma PS BiH, BiH dobila je Budžet za 2020. godinu.

U međuvremenu, suprotno Čovićevom obećanju, Prijedlog odluke o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH usvojen od strane Zastupničkog doma PS BiH 11. 3. 2020. godine ostao je na snazi.

Ovim Istinomjer obećanje Dragana Čovića da, dok se ne promijeni odluka Zastupničkog doma PS BiH o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH, neće biti proračuna na nivou BiH ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!