Najave

Bez izmjene Odluke o novim članovima CIK-a nema Budžeta za 2020. godinu?

U intervjuu za Večernji list, predsjednik HDZ-a BiH i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Dragan Čović između ostalog je komentarisao i nedavno usvajanje Odluke o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH donesene od strane Zastupničkog doma PS BiH.

Ustvrdivši tako da je sve to “napravljeno protuustavno i nezakonito”, na pitanje novinara šta će biti s tom odlukom, Čović je imenovanje novih članova CIK-a stavio u kontekst donošenja Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu te pored ostalog odgovorio:

To će se morati promijeniti i neće živjeti. Takva je odluka ponovno narušila partnerski odnos. Tada sam gospodinu Izetbegoviću otvoreno poručio da je završilo naše partnerstvo. Stigao je odgovor da nije smijenjen Hrvat. Poručio sam pak da nije u pitanju Hrvat, nego način kako se vodi politika. U tome ne želim sudjelovati i za mene je završeno. Dok ova kriza traje, nastojat ćemo primiriti odnose, ali bez ove promjene neće biti ni proračuna.

Dragan Čović, 23. mart 2020.

Istinomjer će pratiti da li će, kako Dragan Čović kaže, bez promjene pomenute odluke biti usvojen Zakon o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!