Kosovo ukinulo i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu

Tokom ranije održanih razgovora sa nadležnim institucijama Kosova, ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao na preispitivanje sporne odluke, izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod.

Nakon intenzivnih razgovora i poziva Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore upućenih nadležnim institucijama Kosova “da bez odlaganja ukinu carine i na preostale proizvode i da se vrati u okvire CEFTA sporazuma”, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović 24.08 2018. godine obavijestio je bosanskohercegovačku javnost “da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.”

Tokom pomenutih razgovora ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao institucije Kosova na preispitivanje sporne odluke izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod:

Mi smo današnjim zaključcima dali šansu slobodnoj trgovini u okviru CEFTA u kojoj pozivamo jednu od strana da se vrati u okvire CEFTA i mi očekujemo i da se ukinu na ostale proizvode.

Mirko Šarović, 25.07.2018.

Obzirom da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu, a koje se odnose na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, Istinomjer obećanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Ujedinjenje “ljevice”-nova inicijativa, stare slabosti

Odluke najvećih stranačkih organa, kako SDP-a BiH tako i DF-a, da se krene u ujedinjenje “ljevice” u BiH davno su...

Na čekanju izgradnja novog poslovnog objekta na mjestu stare pijace u Švrakinom selu

Nakon usvajanja novog Zakona o prostornom uređenju, Opštinska služba za inspekcijske poslove donijela je rješenje o uklanjanju devastiranog objekta stare pijace u Švrakinom selu, te je polovinom...Početkom juna nova rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH?

Nakon što su 17.05.2019. godine predsjednici SDA, DF-a i SBB-a potpisali izjavu u vezi zajedničkog djelovanja na državnom i federalnom nivou, jedan od potpredsjednika SDA i minisar raseljenih osoba i...