Kosovo ukinulo i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu

Tokom ranije održanih razgovora sa nadležnim institucijama Kosova, ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao na preispitivanje sporne odluke, izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod.

Nakon intenzivnih razgovora i poziva Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore upućenih nadležnim institucijama Kosova “da bez odlaganja ukinu carine i na preostale proizvode i da se vrati u okvire CEFTA sporazuma”, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović 24.08 2018. godine obavijestio je bosanskohercegovačku javnost “da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.”

Tokom pomenutih razgovora ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao institucije Kosova na preispitivanje sporne odluke izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod:

Mi smo današnjim zaključcima dali šansu slobodnoj trgovini u okviru CEFTA u kojoj pozivamo jednu od strana da se vrati u okvire CEFTA i mi očekujemo i da se ukinu na ostale proizvode.

Mirko Šarović, 25.07.2018.

Obzirom da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu, a koje se odnose na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, Istinomjer obećanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Ambasadore BiH imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo BiH

Najavljujući prvu radnu sjednicu Predsjedništva BiH, sa dnevnim redom od “50 tačaka, od kojih je jedna smjena...

Nije isto imati tri ili četiri delegata u Domu naroda PS BiH

Kada kvorum za rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postoji, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz RS čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv”...


Iako se nije “raščistilo”, Borenović ipak “ušao u Parlament”

Borenović je rekao da je SzP uputio dopis CIK-u “sa zahtjevom za ponovnim brojanjem za sve nivoe” u Republici Srpskoj, i da “osnov za osporavanje izbora postoji, odnosno da se ponište i raspišu...