Kosovo ukinulo i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu

Tokom ranije održanih razgovora sa nadležnim institucijama Kosova, ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao na preispitivanje sporne odluke, izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod.

Nakon intenzivnih razgovora i poziva Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore upućenih nadležnim institucijama Kosova “da bez odlaganja ukinu carine i na preostale proizvode i da se vrati u okvire CEFTA sporazuma”, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović 24.08 2018. godine obavijestio je bosanskohercegovačku javnost “da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.”

Tokom pomenutih razgovora ministar Šarović je, naglašavajući važnost pitanja ukidanja ovih barijera, pogotovo za mlijeko i mliječne proizvode, pozvao institucije Kosova na preispitivanje sporne odluke izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod:

Mi smo današnjim zaključcima dali šansu slobodnoj trgovini u okviru CEFTA u kojoj pozivamo jednu od strana da se vrati u okvire CEFTA i mi očekujemo i da se ukinu na ostale proizvode.

Mirko Šarović, 25.07.2018.

Obzirom da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za Bosnu i Hercegovinu, a koje se odnose na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, Istinomjer obećanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirka Šarovića ocjenjuje ispunjenim.

(istinomjer.ba)

 

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...


Radovi na izgradnji vrtića u Aleksandrovcu teku planiranom dinamikom

Krajem augusta 2018. godine načelnik Opštine Laktaši, Ranko Karapetrović naveo je da je lokalna zajednica na čijem je čelu aplicirala kod Vlade Republike Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u...