Nema kraja trakavici oko uklanjanja spornih naplatnih kućica na magistralnom putu M-16

Naplatne kućice na magistralnom putu Glamočani-Banja Luka, postavljene još 2013. godine, i dalje ostaju na svom mjestu.

Nakon roka koji je glavni republički inspektor dao javnom preduzeću “Putevi RS” da ispoštuje ono što je još novembra 2015. godine naložila Vlada Republike Srpske, činilo se na momenat da bi problem konačno mogao biti riješen:

Imate 45 dana da uklonite naplatne kućice u Glamočanima, opština Laktaši.

Inspektorat Republike Srpske,  08.02.2018.

Ranije je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno da “Prema raspoloživim podacima, od 6. februara 2015. do 6. februara ove godine na spornoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajnih nezgoda, tokom kojih su dvije osobe poginule, tri teško i 11 lakše povrijeđeno, a u 32 slučaja došlo je do materijalne štete”.

S tim u vezi, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić tokom svog mandata u više navrata insistirao je na uklanjanju spornih naplatnih kućica.

Od početka svog mandata insistiram na uklanjanju kućica, jer su postavljene bez saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza RS. Prošle godine insistirao sam na tome da kućice budu uklonjene, ali od toga nije bilo ništa. Ove godine ponovo tražim isto, jer naplatne kućice ugrožavaju i bezbjednost saobraćaja. Uklanjanje je uvršteno u plan “Puteva RS” i tražiću od rukovodstva tog preduzeća da završe sve što su planirali u ovoj godini.

Neđo Trninić, 25.05.2017.

U tom cilju, javno preduzeće “Putevi RS” 2017. godine raspisalo je tender za izbor izvođača naloženih radova.

Prihvaćena je preporuka Komisije za dodjelu ugovora da ugovor bude dodijeljen grupi ponuđača MG Mind i MIG Elektro iz Mrkonjić Grada koja je dostavila najbolje ocijenjenu ponudu u skladu sa kriterijumom za dodjelu ugovora. Vrijednost ponude je 1.133.818 KM pez PDV-a.

Direktor “Puteva RS” Nenad Nešić, 07.12.2017.

Iz “Puteva RS” napomenuli su tada da žalbena procedura na navedenu odluku još uvijek nije okončana.

Žalbena procedura za javnu nabavku uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu M16 je u toku.

“Putevi RS”, 31.01.2018.

Podsjećamo da je izgradnja naplatnih kućica javno preduzeće “Putevi RS” koštala je 2,1 KM, dok je u Planu javnih nabavki ovog preduzeća za ovu godinu za uklanjanje naplatnih kućica sa magistralnog puta M-16 predviđeno 750 000 KM.

Međutim, u skladu sa najnovijim razvojem situacije, očigledno je da od uklanjanja spornih kućica i utroška predviđenih sredstava za tu namjenu za sada neće biti ništa.

Naime, javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ uložilo je žalbu Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske na Rješenje glavnog Republičkog saobraćajnog inspektora kojim je naloženo uklanjanje naplatnih kućica. na magistralnom putu M-16 na dionici Glamočani-Banja Luka, nakon čega je Rješenje poništeno.

Nadležno Ministarstvo je, kao drugostepeni organ u ovom slučaju, a postupajući po predmetnoj žalbi poništilo Rješenje u cijelosti, te Inspektorat Republike Srpske nema nadležnosti za dalje rješavanje ovog problema.

Inspektorat Republike Srpske, 13.03.2018.

Osim toga, u međuvremenu je i Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine diskfalifikovala firme „MG Mind“ „MIG Elektro“ kojima je prvobitno dodijeljen posao uklanjanja kućica, te je novom Odlukom izvođenje radova dodijeljeno firmama  „Kozaraputevi“, „Prijedorputevi“ i „DOS Elektro. Obzirom da i na ovu odluku postoji mogućnost žalbe, nije moguće predvijeti kada bi novi ugovor mogao biti potpisan, te stvoreni uslovi za uklanjanje spornih naplatnih kućica, što je u svojoj izjavi potvrdio i direktor „Fortis grupe“ u čijem sastavu posluju „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“, Dragan Čorokalo:

Ne znam, nemam informacije.

Dragan Čorokalo, 13.02.2018.

Očigledno je da su stvari sa uklanjanjem spornih naplatnih kućica na magistralnom putu Glamočani-Banja Luka vraćene na početak, te da obećanje koje je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić dao vezano za njihovo uklanjanje do daljnjeg ostaje neispunjeno.

(istinomjer.ba)

 

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije...