Komšić zatražio i dobio ocjenu ustavnosti Odluke Vlade RS o prebivalištu

zeljko-komsicČlan Predsjedništva BiH Željko Komšić uputiće apelaciju Ustavnom sudu BiH povodom donošenja Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske.

“Nakon što je Odluka objavljena u `Službenom listu Republike Srpske, 24. aprila stekli su se formalni uslovi za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom BiH”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Srna, 05.05.2014.)

Komentar:

Nakon što je Vlada RS u aprilu ove godine donijela odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je kako će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, kako bi se utvrdila ustavnost ove odluke.

Prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz Ustavnog suda BiH, Komšić je najavljenu apelaciju podnio 13 maja,  u roku od sedam dana od trenutka objavljivanja odluke:

„Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podnijeo je 13. svibnja  2014. godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev kojim traži da se utvrdi da je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podatka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 31/14;) u suprotnosti sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine“, rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je nedavno donio i odluku po podnesenoj apelaciji i ukinuo spornu odluku Vlade Republike Srpske 4. jula ove godine.

S obzirom da je Komšić, kako je i najavio, od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, možemo zaključiti i kako je njegovo obećanje ispunjeno, za razliku od ranijeg obećanja da će istom sudu podnijeti apelaciju kako bi se ispitala ustavnost svih do sada sklopljenih aranžmana sa MMF-om, a o čemu jenedavno pisao i Istinomjer.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...