Neispunjeno

Željko Komšić nikada nije zatražio ocjenu ustavnosti aranžmana sa MMF-om

zeljko-komsic“Potpuno mi je jasno šta je MMF i kakva moć i sila stoji iza njega, a poznato mi je i da “sila Boga ne moli”. Ali, s obzirom da ovo zapravo i nema veze s ponašanjem MMF-a, već ima veze samo s nama i našim klasičnim bahatim balkanskim političkim igrama i načinima političkog djelovanja, morat ću tražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, polazeći od činjenice da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje istih. Ovisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH, obratit ću se i Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara “, zaključio je Komšić.

(Fena, 10.12.2013.)

Komentar:

Kada je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom saopštenju krajem decembra prošle godine najavio da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, od Istinomjera je dobio ocjenu istinito zbog svoje konstatacije da potpisani aranžmani, kao ni vođenje pregovora sa MMF-om, nisu bili u skladu sa važećim propisima. Komšić je tada konstatovao da niti jedan ugovor sa ovom finansijkom institucijom nije ratifikovan u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, što se svakako moralo uraditi u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, ali i samim Ustavom BiH. Komšić je tada najavio i da će se, u zavisnosti od odluke Ustavnog suda BiH, obratiti i državnom Tužilaštvu kako bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost.

Međutim, iako je ovaj potez naišao na odobravanje mnogih u aktuelnom trenutku, kada je već bilo upitno da li će se nastaviti postojeći kreditni aranžman sa MMF-om, Željko Komšić ni do danas nije zatražio ocjenu ustavnosti potpisanih aranžmana, što je Istinomjeru potvrđeno iz kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.

„U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, do danas, nije evidentirana apelacija člana Predsjedništva BiH, gospodina Željko Komšića u svezi sa provjerom ustavnosti svih do sada sklopljenih kreditnih aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om)“, kratko su odgovorili iz Ustavnog suda BiH na upit Istinomjera.

Opravdano se, dakle, sada može postaviti pitanje zbog čega Željko Komšić nikada nije podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH i pored zvanične najave u svom saopštenju za javnost, u kojem je naveo sve razloge zbog kojih je to trebao učiniti? Iz Komšićevog kabineta i pored nekoliko pokušaja nismo uspjeli dobiti odgovor, no i bez toga je svakako evidentno da on nije ispunio obećanje koje je dao još u decembru prošle godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!