Željko Komšić nikada nije zatražio ocjenu ustavnosti aranžmana sa MMF-om

zeljko-komsic“Potpuno mi je jasno šta je MMF i kakva moć i sila stoji iza njega, a poznato mi je i da “sila Boga ne moli”. Ali, s obzirom da ovo zapravo i nema veze s ponašanjem MMF-a, već ima veze samo s nama i našim klasičnim bahatim balkanskim političkim igrama i načinima političkog djelovanja, morat ću tražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, polazeći od činjenice da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje istih. Ovisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH, obratit ću se i Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara “, zaključio je Komšić.

(Fena, 10.12.2013.)

Komentar:

Kada je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom saopštenju krajem decembra prošle godine najavio da će od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, od Istinomjera je dobio ocjenu istinito zbog svoje konstatacije da potpisani aranžmani, kao ni vođenje pregovora sa MMF-om, nisu bili u skladu sa važećim propisima. Komšić je tada konstatovao da niti jedan ugovor sa ovom finansijkom institucijom nije ratifikovan u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, što se svakako moralo uraditi u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, ali i samim Ustavom BiH. Komšić je tada najavio i da će se, u zavisnosti od odluke Ustavnog suda BiH, obratiti i državnom Tužilaštvu kako bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost.

Međutim, iako je ovaj potez naišao na odobravanje mnogih u aktuelnom trenutku, kada je već bilo upitno da li će se nastaviti postojeći kreditni aranžman sa MMF-om, Željko Komšić ni do danas nije zatražio ocjenu ustavnosti potpisanih aranžmana, što je Istinomjeru potvrđeno iz kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH.

„U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, do danas, nije evidentirana apelacija člana Predsjedništva BiH, gospodina Željko Komšića u svezi sa provjerom ustavnosti svih do sada sklopljenih kreditnih aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om)“, kratko su odgovorili iz Ustavnog suda BiH na upit Istinomjera.

Opravdano se, dakle, sada može postaviti pitanje zbog čega Željko Komšić nikada nije podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH i pored zvanične najave u svom saopštenju za javnost, u kojem je naveo sve razloge zbog kojih je to trebao učiniti? Iz Komšićevog kabineta i pored nekoliko pokušaja nismo uspjeli dobiti odgovor, no i bez toga je svakako evidentno da on nije ispunio obećanje koje je dao još u decembru prošle godine.

(Istinomjer.ba)

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...