Ispunjeno

Komšić tužio Dodika

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik u svom govoru na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, zatražio od komandanta tog puka da na sljedećem obilježavanju obuku uniforme bivše Vojske RS, član Predsjedništva, Željko Komšić najavio je da će protiv Dodika zbog ove izjave podnijeti krivičnu prijavu.

Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvanično tvdili kako postoje elementi krivičnog djela. Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza.”

Željko Komšić, 12.05.2019.

O Komšićevoj ranijoj tužbi protiv Dodika Istinomjer je pisao nedavno, a kako je u srijedu, 15. maja ove godine potvrđeno medijima iz njegovog kabineta, Komšić je Tužilaštvu BiH uputio i novu krivičnu prijavu zbog Dodikovih izjava na svečanosti u Kasarni “Kozara”. Potvrdilo je to i Tužilaštvo BiH, te su kako kažu u ovoj instituciji, već formirali i predmet nakon zaprimanja tužbe.

S obzirom da je u skladu sa svojom najavom Komšić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!