Dosljedno

Komšić: “O Dodikovom stavu o ANP-u ovisit će i moje glasanje o mandataru”

Još početkom godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić je imao stav da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tek nakon što se usvoji Godišnji nacionalni program BiH (ANP) za NATO, a isti stav je zadržao i nakon nakon potpisivanja Principa za formiranje vlasti na nivou BiH od strane lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

Par dana prije zakazane redovne ali i vanredne sjednice Predsjedništva BiH, 20.08.2019. godine, na kojima se trebalo raspravljati o ANP-u i o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Komšić je poručio da sve zavisi od stave Milorada Dodika u vezi sa ANP-om.

Sve ostaje isto. Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti, prihvatiti ANP, potpuno odbiti ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo (…) O njegovom stavu o ANP-u ovisit će i moje glasanje o mandataru. Ako on odbije ANP, ja ne mogu glasati za mandatara koji nije spreman da ispunjava ranije odluke Predsjedništva BiH i da ne poštuje odredbe Zakona o odbrani BiH.

Željko Komšić, 14.08.2019.

Nakon što su članovi Predsjedništva odlučili da raspravu o ANP-u skinu sa dnevnog reda sjednice, otkazana je i vanredna sjednica na kojoj se trebalo raspravljati i o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. Željko Komšić je nakon otkazivanja vanredne sjednice rekao kako i dalje vjeruje u postizanje dogovora.

Ja sam predložio kolegama Džaferoviču i Dodiku neke zaključke koji bi se mogli shvatiti kao kompromis u vezi s ANP-om. To bi naložilo novom mandataru Vijeća ministara da on dostavi godišnji nacionalni program, a da, ako on to ne uradi, obavezu na sebe preuzme predsjedavajući Predsjedništva. Trudili smo se uz sve razlike i tenzije da ostavimo otvorena vrata. U postizanju sporazuma s HDZ-om i SDA učestvovao je samo Milorad Dodik. Da li će oni nešto drugo uraditi, ja to ne znam.

Željko Komšić, 20.08.2019.

Podsjećamo, Istinomjer je i ranije pisao o stavu Željka Komšića u pogledu imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH, odmah nakon što se počelo govoriti da bi ta pozicija mogla pripasti Zoranu Tegeltiji (SNSD), a narednu izjavu ocijenili smo dosljednom.

Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Željko Komšić, 13.01.2019.

S obzirom da je Željko Komšić i u međuvremenu zadržao isti stav, Istinomjer i njegove posljednje poteze u pogledu prihvatanja ANP-a kao uslova za imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!