Dosljedno

Komšić o mandataru tek nakon usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa za NATO

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tek nakon što se usvoji Godišnji nacionalni program BiH za NATO.

Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH.”

Željko Komšić, 13.01.2019.

Sličan stav Komšić je imao i nakon što se u javnosti u kontekstu mogućeg mandatara za sastav Vijeća ministara BiH počelo spominjati ime Zorana Tegeltije.

Komšić je tako krajem decembra 2018. godine izjavio da je sasvim izvjesno da će na državnom nivou vlast činiti koalicija HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranke demokratske akcije (SDA), te je dodao kako nije spreman dati saglasnost da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude kandidat koji će kočiti put BiH ka članstvu u NATO-u.

Što će uraditi (druga dva člana Predsjedništva BiH) Dodik i (Šefik) Džaferović ne znam no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo BiH dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke.”

Željko Komšić, 27.12.2018.

I uoči preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH, Komšić je isticao važnost daljeg napretka na putu ka članstvu naše zemlje u NATO savezu.

Kad se govori o orijentaciji zemlje, onda nema dileme. Ova zemlja, po mom mišljenju, treba da ide prvo u NATO, pa u EU.”

Željko Komšić, 16.11.2018.

Podsjećamo, BiH je na sastanku Ministrara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, održanom početkom decembra dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u. Prema tom planu BiH treba podnijeti svoj Godišnji nacionalni program za NATO. Ovaj dokument inače se nalazi na dnevnom redu 163. sjednice Vijeća ministara BiH, čiji je nastavak zakazan za utorak 15. januara.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će posljednju izjavu Željka Komšića u kojoj je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara uslovio usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, ocijeniti kao dosljednu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!