Neispunjeno

Kiosk na Baščaršiji još uvijek nije uklonjen

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić u intervjuu za Dnevni avaz 4. septembra 2021. godine govorio je o akutelnim projektima koje Općina realizira, kao i planovima za naredni period, uključujući i obećanje o uklanjanju kioska Turističke zajednice Kantona Sarajevo (KS) koji nije u funkciji.

U sklopu intervjua, Hadžibajrić je izjavio da je nedopustivo da ovaj objekat još uvijek stoji u općini:

Iako nije riječ o bespravnoj gradnji, vrlo brzo ćemo riješiti i pitanje famoznog kioska Turističke zajednice KS koji je koštao 250.000 KM. Smatram nedopustivim da objekt stoji toliko dugo u centralnom dijelu naše općine i da nema nikakvu funkciju. S obzirom na to da im je isteklo odobrenje za postavljanje montažnog objekta/kioska, dali smo im rok da ga do 4. septembra stave u funkciju. Kako nisu ništa uradili po tom pitanju, sljedeće sedmice ćemo ukloniti kiosk.

Ibrahim Hadžibajrić, 4.9.2021.

U novembru 2018. godine, Turistička zajednica KS raspisala je tender za odabir najboljeg ponuđača koji će projektovati i izgraditi turistički infopult u općini Stari Grad, a koji je rezultirao potpisom ugovora o izvođenju radova s firmom Dinalsa. Ukupna vrijednost ugovora bila je 252.000 KM s uključenim PDV-om.

Radovi na kiosku završeni su u martu 2019. godine, međutim, on do današnjeg dana nije otvoren. U međuvremenu, sudski vještak je utvrdio da je vrijednost ovog montažnog objekta 19.900 KM, o čemu je javnost obavijestio tadašnji ministar privrede KS Haris Bašić.

Unatoč najavi Hadžibajrića da će kiosk, budući da nije stavljen u funkciju, biti uklonjen do 12. septembra 2021. godine, Istinomjer se na licu mjesta u utorak 14. septembra uvjerio da objekat i dalje stoji na mjestu na kojem je 2019. godine i izgrađen.

Foto: Istinomjer

Shodno tome, Istinomjer obećanje Ibrahima Hadžibajrića o uklanjanju kioska do kraja minule sedmice ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!