Neistina

Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo imala je plan i program rada

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo ispred Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Bilsena Šahman bila je gost emisije “Sarajevska špica” 8. decembra 2020. godine, te dala osvrt na nedavno objavljeni program nove skupštinske većine, ali i na rad odlazeće Vlade.

Komentarišući program nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo, Šahman je istakla kako je aktuelna Vlada “bila bez ikakvog plana i programa”:

“Naravno, ne može se u tom planu i programu ni staviti ništa tako razrađeno, to će svaki resor raditi za sebe, kome bude pripadalo. Mislim da je to u redu, ova Vlada je bila bez ikakvog plana i programa, pa je radila. Mislim, ova trojka.”

Bilsena Šahman, 8. 12. 2020.

Aktuelnu Vlada Kantona Sarajevo su 3. marta 2020. godine formirale Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), a istog dana je i objavljen ekspoze premijera Marija Nenadića.

Unutar ekspozea navedeni su načela i pravci rada i djelovanja Vlade Kantona Sarajevo, kao i prioriteti po resorima. U ovaj dokument uvrštena su jasno definisana obećanja i mjere za koje će se Vlada zalagati, a Istinomjer je pratio obećanja navedena u njemu. Najviše obećanja dato je u oblasti ekonomije (100), zatim obrazovanja (52), socijalne politike (40) i državnog uređenja (33). Iz oblasti pravne države dato je 27 obećanja, a najmanje u polju zdravstva, njih osam.

Rezultati monitoringa koje provodi Istinomjer pokazali su da je Vlada u prvih 100 dana rada ispunila tri obećanja, a provodila aktivnosti na 18% mjera. S obzirom na to da je 30. novembra 2020. godine aktuelnoj Vladi izglasano nepovjerenje, Istinomjer će u narednim danima objaviti finalne rezultate praćenja rada trenutne Vlade Kantona Sarajevo.

Informacije navedene u tekstu govore da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo, suprotno od tvrdnji Bilsene Šahman, imala objavljen plan i program rada. Stoga, Istinomjer izjavu SBB-ove zastupnice ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!