Neistina

Kalem je za poskupljenje kupona javnog prevoza znao i prije aprila

Nakon što je KJKP GRAS obavijestilo javnost o izmjenama cijena mjesečnih kupona za nezaposlene osobe od 1. jula ove godine, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, uz najavu skorih subvencija, ustvrdio je i da je za sporazum na osnovu kojeg je došlo do poskupljenjenja karata saznao tek u aprilu.

Sporazum meni nije prezentiran odmah kad sam ja sjeo, ja sam nekad u aprilu mjesecu dobio ovo i saznao da postoji. Tada nismo mogli utjecati na njega, bila je korona, bavili smo se drugim mjerama, optimizacijama. (…) Analize će pokazati koliko imamo na raspolaganju sredstava. Subvencioniramo đačke kupone, studentske, penzionerske zašto ne bi i nezaposlene?

Adi Kalem, 1. juli 2020.

Podsjećamo, poskupljenje karata za nezaposlene osobe 1. 7. 2020. godine stupilo je na snagu na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge potpisanog početkom januara 2020. godine. Navedeni Sporazum, potpisan je na osnovu Zaključka bivše Vlade KS donesenog na 53. sjednici održanoj 23. 12. 2019. godine, te na osnovu Mišljenja Neovisnog stručnog tijela Vlade KS. Nakon što su na poskupljenje karata reagovali iz Naše stranke, Istinomjer je njihov stav ocijenio nedosljednim.

Samo nekoliko dana po stupanju na funkciju, Kalem je, kako se navodi u saopštenju iz Vlade KS iz marta ove godine, “nakon dobivene informacije da je Vlada KS 30. 12. 2019. godine usvojila zaključak o povećanju cijene javnog prijevoza”, razgovarao i sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), a poslije sastanka iz Ministarstva saobraćaja KS je saopćeno:

Ovom prilikom, ministar Kalem informisao je predsjednika SPUS-a kako je nakon usvojenog zaključka, potpisan i Sporazum sa prijevoznicima 03. januara 2020.godine.

Ministarstvo saobraćaja KS, 11. mart 2020.

Kalem je na funkciju ministra saobraćaja stupio 3. marta ove godine, a upravo tih dana SPUS je reagovao na najavljeno poskupljenje studentskih kupona.

S obzirom na to da se upravo na sastanku sa predstavnicima SPUS-a održanom 11. marta 2020. godine, pozvao na “Sporazum sa prijevoznicima od 03.januara 2020.godine”, Istinomjer će tvrdnju ministra saobraćaja KS Adija Kalema, da je tek u aprilu saznao da on postoji, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!