Nedosljedno

Karte za nezaposlene poskupile na osnovu Sporazuma potpisanog od strane bivše Vlade KS

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Gradski saobraćaj” d.o.o. Sarajevo (KJKP GRAS Sarajevo) 30. 6. 2020. godine obavijestilo je javnost o izmjenama cijena mjesečnih kupona za nezaposlene osobe, a koje stupaju na snagu 1. 7. 2020. godine.

S tim u vezi, iz KJKP GRAS Sarajevo između ostalog su saopštili:

Obavještavamo korisnike da će, na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području KS, zaključenog između Vlade KS, KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo i Centotrans-Eurolines d.d. Sarajevo, cijena kupona za nezaposlene osobe će od jula umjesto 12,00 KM iznositi 30,00 KM.

KJKP GRAS Sarajevo, 30. juni 2020.

Nakon navedenog saopštenja, uslijedila je reakcija Naše stranke u kojoj se pored ostalog “povećanje cijene karata za tu kategoriju stanovništva ocjenjuje kao još jedan pokušaj profita na onima koji najmanje imaju”.

Ova odluka još jednom jasno objašnjava zašto smo vladajuću koaliciju nazvali Koalicijom petak 13. Njen način vladanja je uistinu horor za sve građane a pogotovo za nezaposlene. Povećanje cijene karata za tu kategoriju stanovništva ocjenjujemo kao još jedan pokušaj profita na onima koji najmanje imaju. Činjenica je da je broj nezaposlenih porastao zbog pandemije koronavirusa i to se stanje sada koristi za izvlačenje većeg profita baš od njih i to preko karata za prevoz. Povećanje cijene jasno je da ne prati povećanje kvaliteta usluge te, pored toga što je odluka nehumana, ne opravdavamo je ni iz tog razloga. Tražimo njeno hitno povlačenje.

Naša stranka, 30. juni 2020.

Međutim, poskupljenje karata za nezaposlene osobe 1. 7. 2020. godine stupilo je na snagu na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge potpisanog početkom januara 2020. godine.

Navedeni Sporazum, potpisan je na osnovu Zaključka bivše Vlade KS donesenog na 53. sjednici održanoj 23. 12. 2019. godine, te na osnovu Mišljenja Neovisnog stručnog tijela Vlade KS.

Podsjećamo, tadašnju Vladu KS činile su Naša stranka, DF, SBB, NiP, SDP BiH i NBL. Kako je vidljivo iz priloženih dokumenata, Zaključak je potpisao premijer te Vlade i član Naše stranke, Edin Forto, a sam Sporazum, pored Forte, u svojstvu v.d. direktora ispred KJKP GRAS potisao je Jakup Kapur, a ispred preduzeća Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, Saludin Čengić.

Kada je u pitanju kategorija nezaposlenih lica, Sporazumom se predviđa povećane cijena sa 12 KM na 30 KM, dok je članom 6. Sporazuma odlučeno da će ovo povećanje stupiti na snagu 1. 7. 2020. godine.

Pored toga, u članu 4. Zaključka, bivša Vlada KS “zadužila je Ministarstvo saobraćaja KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS da odgovarajućim odlukama reguliše subvencioniranje cijena za ovu kategoriju korisnika”.

Kada se radi o pitanju subvencioniranja, ministar saobraćaja u aktuelnoj Vladi KS, Adi Kalem 1. 7. 2020. godine izjavio je:

Sporazum meni nije prezentiran odmah kad sam ja sjeo, ja sam nekad u aprilu mjesecu dobio ovo i saznao da postoji. Tada nismo mogli utjecati na njega, bila je korona, bavili smo se drugim mjerama, optimizacijama. Mi ćemo nastojati da riješimo ovaj novonastali problem, kao Vlada KS sazvat ćemo komisiju da vidimo šta ćemo, da vidimo kakva je situacija sa budžetom i tako pokušati riješiti problem da se subvencionira dio ove karte kako nezaposleni ne bi plaćali cijeli iznos.

Adi Kalem, 1. juli 2020.

S obzirom na to da je Sporazum o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge, na osnovu kojeg je od 1. 7. 2020. godine došlo do povećanja cijena za kategoriju nezaposlenih lica, donesen u vrijeme kada je Naša stranka bila dijelom vladajuće koalicije u KS, ta da je isti potpisan od strane tadašnjeg premijera Vlade KS, Edina Forte, Istinomjer će stav ovog političkog subjekta po tom pitanju ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!