Neispunjeno

Izmjene Izbornog zakona BiH: Čovićev optimizam bez razloga

Lider HDZ-a i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izrazio je sredinom marta uvjerenje kako će se rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH “pronaći za deset dana”.

Imamo dovoljno vremena za parlamentarnu proceduru. Jutros sam razgovarao sa veleposlanicom SAD-a na njen zahtjev. Mislim da će se u narednih deset dana morati staviti na stol rješenja kojima dugo kalkuliramo i mislim da bi time relaksirali odnose u BiH, da se izbori održe i implementira izborni rezultat i da sve silne reforme konačno krenu. Uvjeren sam da će se to desiti, ali vidjet ćemo.”

Dragan Čović, Pressing N1, 14.03.2018.

Dragan Čović davao je slične prognoze više puta u protekloj godini, a one su u pravilu bile pogrešne, kao što je to slučaj i sa posljednjom.

Od Čovićeve najave održano je nekoliko sastanaka predstavnika političkih partija i međunarodne zajednice, ali nijedan nije polučio rezultatom koji bi mogao dvesti do kompromisa svih uključenih aktera.

Nakon posljednjeg sastanka koji su predstavnici međunarodne zajednice održali sa SDA, SDP-om, DF-om i SBB-om, kreiran je novi prijedlog ove četiri partije, koji je Čović ipak ocijenio kao neprihvatljiv.

Odbacili smo sve pristupe koji mijenjaju ustav Federacije BiH, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta i narušavaju odnose s obzirom na popis pučanstva iz 2013. To smo definirali kao vrlo jasnu težnju da se BiH podijeli i da se od Federacije BiH stvori bošnjačka većina”

Dragan Čović, 09.04.2018.

Pomenutim prijedlogom inače dogovoreno je šest principa u vezi s provedbom Odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića kojom su neustavnim proglašene pojedine odredbe Izbornog zakona BiH.

  1. Potrebno je uspostaviti punu simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS tako što će se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednačiti s nadležnostima Vijeća naroda RS.
  2. U Domu naroda Parlamenta FBiH bit će najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.
  3. Distribucija preostalih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će utemeljena na popisu stanovništva iz 1991. godine.
  4. Prilikom distribucije preostalih mandata po kantonima poštovat će se princip proporcionalnosti.
  5. Osigurat će se ustavna garancija da će svaki Klub naroda biti popunjen.
  6. Potrebno je spriječiti svaku manipulaciju etničkog izjašnjavanja u skladu s međunarodnim standardima koje je BiH preuzela.

Dva dana kasnije, Bakir Izetbegović je komentarišući razgovore o izmjenama Izbornog zakona, odnosno Čovićev posljednji stav, kazao kako za to ima još vremena, te time poslao jasnu poruku da dogovora neće biti uskoro, na način na koji to predlaže Čović.

Ako ne usvojimo novi Izborni zakon to je loša poruka za Evropu. Na nama je da pokušamo naći rješenje i nije kasno sve do kraja septembra, a ne 7. maj.”

Bakir Izetbegović, 11.04.2018.

Dakle, u posljednjih mjesec dana, rješenje za izmjene Izbornog zakona još uvijek nije pronađeno, a umjesto relaksacije o kojoj je govorio Čović, odnosi su se dodatno zakomplikovali, pa će stoga i njegova najava rješenja problema za 10 dana, biti ocijenjena kao neispunjeno obećanje. U prilog tome ide i činjenica da je neslužbeni sastanak Čovića, američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, koji trebao biti održan u srijedu 11. aprila u Mostaru, na kraju i otkazan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!