Ispunjeno

Izmjene Zakona o porezu na dobit RS

Početkom 2019. godine iz Vlade Republke Srpske (RS) najavljene su izmjene Zakona o porezu na dobit RS, s posebnim akcentom na uređenje poreskih olakšica po osnovu ulaganja u proizvodne djelatnosti.

Vlada Republike Srpske na 21. sjednici održanoj 24. maja 2019. godine utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit prema kojem, između ostalog, sve što privrednici RS budu ulagali u opremu i proizvodna postrojenja biće predmet određenih poreskih olakšica.

Predloženim zakonom, za razliku od relevantnih odredaba važećeg Zakona o porezu na dobit, na drugačiji način se uređuje poreska olakšica po osnovu ulaganja u proizvodne djelatnosti, a koja je prevashodno predložena sa ciljem da se pospješi investiranje u proizvodne djelatnosti u Republici Srpskoj, te da se tako stimuliše proizvodna djelatnost. Tako je i ovim prijedlogom uređeno da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti.

Saopćenje Vlade Republike Srpske, 24.05.2019.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, kako je saopćeno, proizašao je iz konsultacija Vlade sa poslovnom zajednicom “o mjerama koje predstavljaju stimulans i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji obavljaju proizvodne djelatnosti”.

Podsjećamo, ministrica finansija RS, Zora Vidović početkom 2019. godine izjavila je da je “Vlada Srpske opredijeljena da rastereti privredu” i da je “kao najveći prioritet postavila povećanje njene konkurentnosti”, najavljujući pri tom da će “jedan od prvih konkretnih poteza biti izmjene Zakona o porezu na dobit” kojima će privrednici biti oslobođeni poreza prilikom ulaganja u opremu.

Zaista smo opredijeljeni da rasteretimo privredu. Kada je riječ o poreskim davanjima, ići ćemo sa izmjenom Zakona o porezu na dobit čime ćemo sva ulaganja u opremu osloboditi poreza s obzirom na to da je veoma izražena tehnološka zastarjelost naše privrede. To je jedan vid smanjenja opterećenja privrede.

Zora Vidović, 29.01.2019.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit usvojen je od strane Narodne skupštine Republike Srpske 16.07.2019. godine, a na snagu je stupio 8 dana nakon objavljivanja u Službenom listu.

S obzirom na nevedeno, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!