Neispunjeno

Ipak stvorene gužve u redu za vakcinisanje ispred dvorane Zetra

Iako su svi odgovorni za provođenje imunizacije građana protiv infekcije COVID-19 u KS-u još na početku samog procesa vakcinacije najavljivali da neće dolaziti do stvaranja gužvi ispred dvorane Zetra, do toga je ipak došlo.

Foto: Hayat.ba

Kako su u utorak, 18. maja, prenijeli brojni mediji, ispred sarajevske dvorane Zetra stvoren je veliki red za vakcinaciju, a građani su u njemu proveli i po nekoliko sati.

Povodom ovih dešavanja, iz Vlade KS-a je poslano i saopštenje za javnost, u kojem je, uz izvinjenje građanima koji su čekali na vakcinaciju, navedeno i objašnjenje koordinatora vakcinacije u Kantonu Sarajevo Ademira Spahića, koji je inače i glavni tehničar JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Na jučerašnjem sastanku Tima za vakcinaciju KS koji je predvodio ministar zdravstva Haris Vranić, dogovoreno je da Zavod zdravstvenog osiguranja KS, po planu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS, pozove građane na vakcinaciju starosti 70+ godina, danas u terminu od 11.00 do 20.00 sati. Naime, Tim se juče jednoglasno dogovorio o ovim terminima iz razloga što Pfizer vakcine, kojima se danas nastavlja imunizacija, nakon što izađu iz hladnog lanca skladištenja od -80 stepeni, moraju biti iskorištene u narednih pet dana. Spomenutim terminima vakcinacije htjelo se dobiti dodatni dan za vakcinaciju u terminu od 8:00 do 11:00 sati. Zbog toga smo precizno dogovorili da Zavod zdravstvenog osiguranja KS pozove naše sugrađane i sugrađanke na vakcinaciju danas od 11.00 sati. Direktor ZZO KS Sakib Katana je ipak uputio građanima poziv na vakcinaciju od 8,00 sati tako da su ljudi već od 7.00 sati bili ispred Zetre, formirali su se redovi i stvorena je nepotrebna gužva. (…) Vakcine su u Zetru dostavljene danas iza 11:00 sati, a vakcinacija je krenula predviđenom dinamikom. Od sutra vakcinacija počinje od 8.00 ujutro i traje do 20.00 sati navečer. Još jednom molimo naše sugrađane da, kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, na vakcinaciju dolaze isključivo po pozivu i u naznačenom terminu.

Ademir Spahić, 18. 5. 2021.

Istog dana iz ZZO KS-a su, ne spominjući problem dostave vakcina u dvoranu Zetra, stvaranje gužve pravdali time što se u jutarnjim satima ispred spomenute dvorane pojavio određeni broj građana starije životne dobi, koji su putem sredstava javnog informisanja obaviješteni da je 18. maja ponovo počela masovna vakcinacija, a koji nisu imali zakazan termin, odnosno nisu ni pozvani na vakcinaciju 18. maja. Iz ovog zavoda su, putem saopštenja, uputili i kritike na račun, kako su naveli, “odgovornih osoba u procesu vakcinacije”.

Smatramo krajnje nekorektnim davanje netačnih izjava pojedinih odgovornih osoba u procesu vakcinacije, čiji zadatak bi prije svega trebao biti blagovremeno obezbjeđivanje vakcina u Zetri, održavanje reda prioriteta u vakcinaciji prema utvrđenim epidemiološkim prioritetima i uredna evidencija upotrebe i potrošnje vakcina, a zbog čijih propusta je nedavno i uzburkana javnost u Kantonu Sarajevo.

ZZO KS, 18. 5. 2021.

Još kada su obavljene sve pripreme za početak masovne imunizacije u sarajevskoj dvorani Zetra, mogle su se čuti izjave odgovornih zvaničnika da do stvaranja gužvi neće doći. Tako je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić uoči početka imunizacije građana protiv bolesti COVID-19 izjavio:

Građani će biti obaviješteni u koliko sati da dođu, kako se ne bi stvarale gužve. Prijavit će se na prijemnom punktu sa svojom zdravstvenom knjižicom, koja će biti skenirana. Također će davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama. Nakon toga, bit će upućeni u boks u kojem će biti vakcinisani. Cjelokupan proces vakcinacije traje oko 20 minuta. Deset minuta traje registracija, zatim vakcinacija i još deset minuta postvakcinalni period

Haris Vranić, 19. 4. 2021.

Sličnu izjavu dao je i koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Svi dobijaju svoje termine. Prvi dan smo namjerno stavili ljude 90 i iznad i 80 i iznad jer su nam oni slabije i pokretni, najosjetljiviji su, kako bi im omogućili jednu nesmetanu fluktuaciju dolaska u Zetru, prolaska, odlaska, da ne stvaramo gužvu.

Ademir Spahić, 21. 4. 2021.

Međutim, do stvaranja gužvi evidentno je došlo, što su u svom saopćenju, odnosno kroz izvinjenje građanima koji su više sati čekali na vakcinaciju, priznali i iz kantonalne Vlade, pa će Istinomjer obećanja zvaničnika, da do stvaranja gužvi neće doći, ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!