Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019. godine na kojoj, kako je rečeno, nije postignut konsenzus u vezi sa održavanjem sjednice, zamjenik predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela, Nebojša Radmanović pored ostalog je izjavio “da su ostali otprilike na istim pozicijama na kojima su bili ranije”.

“Prijedlog predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića je da se krene redovno raditi i moj prijedlog, koji jeste također da se ide redovno raditi, ali moraju se ispoštovati prethodno dogovorene stvari”, naglasio je tada Radmanović, dodavši da, “SNSD i Srpski klub, koje on predstavlja, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Vijeća ministara i to nakon imenovanja predsjedavajućeg u Predsjedništvu BiH, i onda možemo pristupiti svim ostalim poslovima u Parlamentu”.

Ustvrdivši tom prilikom da “ti uslovi nisu ispunjeni i nema ni sjednice Kolegija, odnosno nema konsenzusa u Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH”, Radmanović je dodao:

Međutim, to nije jedino i ne može se samo zbog toga početi raditi na ovakav način. Razumijem one koji zagovaraju to, ali nije moguće to raditi “preko reda”. Prvo mora Predsjedništvo BiH imenovati mandatara, mora početi raditi Komisija za izbor Vijeća ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom, sjednicu za sjednicom.

Nebojša Radmanović, 10.09.2019.

Međutim, nakon što je grupa zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH 07.11.2019. godine uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma PS BiH “radi razmatranja i usvajanja”, na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti, a hitna sjednica tim povodom zakazana za 20.11.2019. godine, Radmanović je promijenio stav po pitanju “reda” i imenovanja, kako mandatara za Vijeće ministara BiH, tako i rada Komisije za izbor Vijeća ministara BiH, te kako je rekao, i “svega ostalog”.

Naime, 18.11.2019. godine, u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto “uputili su zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma ovog doma, na kojoj bi se utvrdio Prijedlog odluke o izboru članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.

Podsjećamo, nekoliko dana ranije, 15.11.2019. godine, Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH dostavio je Kolegiju tog zakonodavnog tijela prijedlog svojih članova u stalne komisije.

Ovim Istinomjer ranije izneseni stav Nebojše Radmanovića po pitanju “reda” i imenovanja, kako mandatara za Vijeće ministara BiH, tako i rada Komisije za izbor Vijeća ministara BiH i “svega ostalog” ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Nakon “tehničke greške” PDP najavio ispravku

Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu 3. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) bio...

Sjednica Skupštine Elektroprijenosa BiH još uvijek na čekanju

Na sastanku održanom 26.12. 2019. godine kojem su prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Radovan Višković, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, pored ostalog je...


Do kraja januara odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo?

Izjavivši da očekuje “da će u utorak u 12 sati biti potpisan Sporazum koji predviđa da zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS iz reda srpskog naroda Smiljana Viteškić predsjedava privremeno...