Neistina

Kazne CIK-a BiH demantuju tvrdnju da je SNSD poštovao sve obaveze u izbornoj kampanji

Nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) i član Predsjedništva te stranke Nebojša Radmanović u intervjuu za Glas Srpske, objavljenom 28.9.2022. godine, između ostalog je komentarisao i kampanju za Opšte izbore 2022. godine u BiH.

Foto: SNSD

Tako je na pitanje novinara kako ocjenjuje kampanju koja je na izmaku, Radmanović izjavio da je “bilo prljavština”, ali i da je SNSD tokom kampanje poštovao sve obaveze vodeći računa o, kako je rekao, potencijalnim kaznama.

Bilo je prljavština, ali mi smo procjenjivali da će biti još gore, jer ovo doba otvara mogućnost za razna montirana čuda. Bilo je toga, ali ne previše. SNSD se time nije bavio. Ušli smo u kampanju poštujući sve obaveze, vodeći računa da pazimo na potencijalne kazne koje smo očekivali od CIK-a, kojem je Kristijan Šmit dao mnogo šira ovlašćenja nego što bi trebalo.

Nebojša Radmanović, 28.9.2022.

Međutim, da nije sve tako kako je Radmanović ustvrdio, svjedoče odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Posljednja je donesena na 50. hitnoj sjednici CIK-a BiH, održanoj 27.9.2022. godine, na čijem se dnevnom redu pod tačkom 3 našao “Prijedlog Odluke u predmetu kršenja člana 7.3 stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD – Milorad Dodik i političkog subjekta Stranka demokratske akcije – SDA”.

CIK BiH je u ovom konkretnom slučaju odlučivao po prijavi koju je dobio od nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom”, a koja se odnosila na birački odbor u biračkom mjestu u Jablanici. U prijavi je navedeno da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan za predsjednika biračkog odbora.

Utvrđeno je da je prihvatio dužnost člana biračkog odbora ispred SNSD-a, u tom momentu je bio član SDA. Stekli su se uvjeti da je riječ o trgovini biračkim mjestima na način da je SNSD, koji nema ni općinske odbore u Jablanici niti kandidate, ali se prijavio za člana biračkog odbora po osnovu kandidature za člana Predsjedništva, dozvolio ovom kandidatu ispred SDA da bude u njihovo ime član biračkog odbora – rečeno je na sjednici CIK-a održanoj u utorak. Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na učešće u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

Pod lupom, 27.9.2022.

Na osnovu dokaza predočenih u prijavi, CIK BiH izrekao je prvu sankciju zbog trgovine biračkim mjestima, i to po 4.000 KM za SNSD i SDA te 1.000 KM kazne za Ademira Alibašića, kojem je zabranjen rad na biračkom mjestu na period od četiri godine.

U kontekstu spomenutih kazni, tokom konferencije za štampu CIK-a BiH, održane 29.9.2022. godine, na pitanje novinara Dnevnog avaza kako komentarišu optužbe pojedinih stranaka za trgovinu biračkim odborima i da je jedan takav slučaj već sankcionisan, te da li je bilo još prijava po tom pitanju i da li je u vezi s ovim slučajem, za koji je postojala sankcija, upoznato i Tužilaštvo BiH, članica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina odgovorila je:

Jeste. Donijeli smo jednu odluku o sankcionisanju. Imamo pripremljen čitav jedan set odluka koje ćemo donijeti na prvoj narednoj sjednici. Što se tiče obavještenja Tužilaštvu, CIK ne samo u tom, nego u svim slučajevima u kojima ima osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo, prijavu o tome podnosi Tužilaštvu.

Vanja Bjelica-Prutina, 29.9.2022.

Pored navedenog, još jedan primjer kršenja Izbornog zakona BiH od SNSD-a tokom izborne kampanje za Opšte izbore 2022. godine CIK BiH utvrdio je i na 48. sjednici, održanoj 23.9.2022. godine.

S tim u vezi, Odlukom u predmetu kršenja člana 7.2a stav (2) tačka b) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD – Milorad Dodik utvrđena je i kazna za SNSD, kao i za kandidata ove stranke za delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vladu Đajića.

Kako je navedeno na sjednici, CIK BiH dobio je prigovor od SDS-a koji se odnosi na kršenje odredbi o zloupotrebi resursa od Vlade Đajića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), koji je iskoristio otvaranje Klinike za hirurgiju u UKC-u za slanje predizbornih poruka.

U postupku po prigovoru utvrđeno je da su politička stranka SNSD i njen kandidat prekršili odredbe Izbornog zakona, zloupotrijebili javno sredstvo i resurse na način da su koristili prostorije Javne ustanove Univerzitetskog kliničkog centra i Javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske za obavljanje predizbornih aktivnosti i slanje političkih poruka. Iz samog dijela govora koji je Vlado Đajić imao na otvaranju kardiohirurgije vidi se da upućuje političke poruke.

CIK BiH, 23.9.2022.

Kako je CIK konstatovao, nesporna je činjenica da je Đajić zloupotrijebio svoju funkciju direktora i samu ustanovu, te mu je izrečena kazna od 10.000 KM, a SNSD-u, koji ga je kandidovao, 5.000 KM.

Na kraju, a nakon prijave Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, u kojoj je navedeno da je SNSD vodio plaćenu izbornu kampanju prije njenog početka, odnosno da je 26.8.2022. godine Gradski odbor SNSD-a Zvornik platio sponzorisanu objavu na portalu Zvornički.ba u zakonom zabranjenom periodu, SNSD je također kažnjen.

U postupku koji je vođen po službenoj dužnosti, nedvosmisleno je utvrđeno da je sporna objava bila na portalu, dakle da je vođena plaćena izborna kampanja.

CIK BiH, 23.9.2022.

Uz obrazloženje da je riječ o prvom ovakvom kršenju SNSD-a u ovoj predizbornoj kampanji, ovoj stranci je u ovom slučaju izrečena minimalna kazna od 3.000 KM.

S obzirom na činjenicu da je SNSD kršio Izborni zakon BiH, i prije, i u toku kampanje za Opšte izbore 2022. godine, te ga je zbog toga CIK BiH kaznio, tvrdnju Nebojše Radmanovića da je SNSD poštovao sve obaveze u tom smislu Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!