I pored upućene inicijative, poljoprivrednici ostaju bez “plavog dizela”

mirko sarovic31/10/2012

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upoznao je na jučer održanom sastanku u Sarajevu predstavnike poljoprivrednih udruženja, privrednih komora i resorne ministre sa inicijativom ovog ministarstva o uvođenju takozvanog plavog dizela koji koriste poljoprivrednici u primarnoj proizvodnji. Ministar Šarović je rekao kako će u narednim danima Ministarstvo pokušati da za ovu inicijativu dobije adekvatnu podršku u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

“ Mislim da bi bilo dobro da izmjene Zakona usvojimo u hitnom ili skraćenom postupku u zavisnosti za šta će se odlučiti parlamentarci. Ova izmjena Zakona je posljednjih nekoliko godina propala dva puta – 2010. i 2011. godine”, dodao je Šarović.

(Olobođenje, 07.09.2012.)

Komentar:

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kao što je i najavio poljoprivrednicima, zvanično je u Vijeću ministara podnio inicijativu za oslobađanje akciza na plavi dizel što su ministri prihvatili na sjednici održanoj 18. septembra. Inicijativa je iz Vijeća ministara upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, s ciljem izmjene odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata kako bi bila obezbijeđena pomoć poljoprivrednim proizvođačima, no odbor nije postigao dogovor oko izmjena Zakona o akcizama koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, pa tako ova inicijativa još uvijek nije upućena u parlamentarnu proceduru. Šarović jeste iznio inicijativu pred Vijeće ministara, ali ne može se reći da je svoje obećanje ispunio u potpunosti, s obzirom još uvijek nema saglasnosti oko izmjena ovog zakona, te da ova inicijativa već više od mjesec dana nije stigla u Parlament BiH.

(istinomjer.ba)

Klub srpskog naroda ipak učestvovao u procesu odlučivanja u Domu naroda PS BiH

Povodom odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U 8/19, u Banja Luci je 12. 02. 2020. godine održan sastanak...

Raspisan tender za rekonstrukciju vodovodne mreže u Sarajevu

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS), Srđan Mandić najavio je za proljeće 2020. godine, početak projekta velike rekonstrukcije vodovodne mreže u KS. Otkočili smo...


Kasumović o povećenju budžeta i smanjenju dugova Grada Zenica

Gostujući u emisiji N1 televizije “Novi dan” gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović dotakao se teme povećanja budžeta ovog grada za vrijeme njegovog mandata, kao i vanjskog duga Zenice. Želim da...