Hoće li sredstva Svjetske banke za Željeznice RS ikada stići?

Navedenim kreditnim aranžmanom, kako se navodi, trebale bi biti izmirene obaveze za poreze i doprinose koje Željeznice RS imaju, a koje iznose nešto više od 30 miliona KM, “a zatim i isplaćena dugovanja prema radnicima od kojih će prvi biti oni koji imaju najmanja potraživanja”.

Proces restruktuiranja Željeznica RS-a već je izvjesno vrijeme u toku, ali se, očigledno je, ne odvija dinamikom kojom je to u prvi mah predviđeno i planirano, te je o čitavom procesu Istinomjer u nekoliko navrata već pisao.

Ovom prilikom ćemo podsjetiti na obećanje koje je je ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić dao početkom aprila mjeseca ove godine, a koje se odnosilo na efektivnost kredita Svjetske banke:

Efektivnost kredita mi očekujemo u šestom mjesecu, ako sve bude u redu. Normalno, gore, imamo proceduru u Savjetu ministara. U međuvremenu, nemamo toliku navalu da nam predstavlja problem novac za otpremnine, jer Željeznice mogu to da servisiraju i iz svojih sredstava.

Neđo Trninić, 09.04.2018.

Navedenim kreditnim aranžmanom, kako se navodi, trebale bi biti izmirene obaveze za poreze i doprinose koje Željeznice RS imaju, a koje iznose nešto više od 30 miliona KM, “a zatim i isplaćena dugovanja prema radnicima od kojih će prvi biti oni koji imaju najmanja potraživanja”.

Međutim, suprotno najavi Trninića, kredit još uvijek nije efektivan što je jasno iz posljednje izjave direktora Željeznica RS, Dragana Savanovića:

U petak smo, putem Ministarstva finansija i trezora BiH, podnijeli zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve trašne i očekujemo da će taj novac do kraja mjeseca biti raspoloživ. Prva tranša iznosi 20 miliona evra, a postoji mogućnost da se ona poveća na 26 miliona, ali to zavisi od ocjene Svjetske banke da li smo ispunili određene kriterijume. Po našem mišljenju jesmo, ali vidjećemo kakava će biti njihova konačna odluka…

Dragan Savanović, 16.10.2018.

Istinomjer će nastaviti pratiti razvoj situacije kada je proces restruktuiranja Željeznica RS-a u pitanju, uključujući i još jednom najavljenu aktivaciju sredstava Svjetske banke, dok za obećanje Neđe Trninića da će ta sredstva biti efektivna u junu mjesecu 2018. godine, Istinomjer daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

U Republici Srpskoj broj opština nije 62

Da broj opština u Republici Srpskoj nije 62 kako kaže Dodik, uvjerili smo se na zvaničnoj stranici Ministarstva uprave...

RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...


Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne malo - nego neprimjereno o članovima SDP-a", još sredinom februara najavio...