Gradnja novih 47 km autoputa neće početi u ovoj godini

Početkom ove godine, federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić najavio je kako će u 2018. godini započeti gradnja novih 47 km autoputa na Koridoru Vc, a rekao je i kako se završetak radova na poddionici Drivuša – Klopče očekuje u prvoj polovini ove godine.

“U 2018. godini planiran je završetak poddionice Drivuša – Klopče (2,3 km) i Klopče – Donja Gračanica (5,7 km).  Osim toga, planiran je početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići (11 km), kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever (4 km), zatim Počitelj – Buna (7 km), Ponirak – Vraca (2,7 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tunel Kvanj – Buna (cca 5 km), te Tarčin – Ivan (cca 7 km).”

Denis Lasić, 07.01.2018.

Iako je Lasić najavio završetak radova na poddionici Drivuša – Klopče do sredine godine, prema informacijama sa zvanične web stranice JP Autoceste FBiH, ukupan procenat do sada izvršenih ugovorenih radova iznosi 78 %. Procenat izvršenih ugovorenih radova na drugoj poddionici Klopče – Donja Gračanica, prema istim informacijama iznosi 45 % radova na tunelima, 25 % na mostovima i 10 % na trasi.

Gradnja ostalih najavljenih dionica još uvijek nije počela, a tek su objavljeni tenderi za izgradnju dionica Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila. Rok za podnošenje prijava na oba tendera je 4. 10. 2018. godine, a početak radova se očekuje tek na proljeće 2019. godine.

Poziv za dostavljanje ponuda za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići dužine 11,75 km, raspisan je po treći put sredinom jula ove godine. Prvi poziv je raspisan još 2014. godine, a posljednji prošle godine. Oba su poništena na inicijativu Europske investicijske banke (EIB), jer je kako su smatrali, došlo do povrede postupka nabavke usljed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima. S obzirom da još uvijek traje tenderska procedura, teško je očekivati da će gradnja ove dionice početi u 2018. godini.

Inače, JP Autoceste FBiH u 2018. godini planiralo je započeti gradnju blizu 200 km autocesta i brzih cesta, međutim do toga kako sada stvari stoje, neće doći.

Stoga će i Istinomjer kao neispunjeno ocijeniti obećanje ministra prometa i komunikacija FBiH, Denisa Lasića, o početku gradnje novih dionica autoputa, koje je dao u januaru ove godine.  

(Istinomjer.ba)

Kasni se sa rekonstrukcijom ulice Donja mahala u Travniku

Krajem oktobra u Travniku je započela potpuna rekonstrukcija ulice Donja mahala na kojoj je trebao biti uređen i...

RS: Nova vlada do kraja novembra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, početkom novembra, u svom intervjuu za Alternativnu Televiziju, izjavio je da bi nova Vlada RS trebala biti formirana do kraja ovog mjeseca....Ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor nije potpisan u septembru

Gradnja autoputa od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada najavljuje se u RS već neko vrijeme, a na samitu 16+1 u Sofiji, održanom u novembru 2017. godine potpisan je Protokol o okončanju...