Gradnja novih 47 km autoputa neće početi u ovoj godini

Početkom ove godine, federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić najavio je kako će u 2018. godini započeti gradnja novih 47 km autoputa na Koridoru Vc, a rekao je i kako se završetak radova na poddionici Drivuša – Klopče očekuje u prvoj polovini ove godine.

“U 2018. godini planiran je završetak poddionice Drivuša – Klopče (2,3 km) i Klopče – Donja Gračanica (5,7 km).  Osim toga, planiran je početak izgradnje na poddionicama: Počitelj – Zvirovići (11 km), kao i izgradnja autoceste tunel Vraca – tunel Pečuj s petljom Zenica sjever (4 km), zatim Počitelj – Buna (7 km), Ponirak – Vraca (2,7 km), Vranduk – Ponirak (5,3 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tunel Kvanj – Buna (cca 5 km), te Tarčin – Ivan (cca 7 km).”

Denis Lasić, 07.01.2018.

Iako je Lasić najavio završetak radova na poddionici Drivuša – Klopče do sredine godine, prema informacijama sa zvanične web stranice JP Autoceste FBiH, ukupan procenat do sada izvršenih ugovorenih radova iznosi 78 %. Procenat izvršenih ugovorenih radova na drugoj poddionici Klopče – Donja Gračanica, prema istim informacijama iznosi 45 % radova na tunelima, 25 % na mostovima i 10 % na trasi.

Gradnja ostalih najavljenih dionica još uvijek nije počela, a tek su objavljeni tenderi za izgradnju dionica Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila. Rok za podnošenje prijava na oba tendera je 4. 10. 2018. godine, a početak radova se očekuje tek na proljeće 2019. godine.

Poziv za dostavljanje ponuda za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići dužine 11,75 km, raspisan je po treći put sredinom jula ove godine. Prvi poziv je raspisan još 2014. godine, a posljednji prošle godine. Oba su poništena na inicijativu Europske investicijske banke (EIB), jer je kako su smatrali, došlo do povrede postupka nabavke usljed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima. S obzirom da još uvijek traje tenderska procedura, teško je očekivati da će gradnja ove dionice početi u 2018. godini.

Inače, JP Autoceste FBiH u 2018. godini planiralo je započeti gradnju blizu 200 km autocesta i brzih cesta, međutim do toga kako sada stvari stoje, neće doći.

Stoga će i Istinomjer kao neispunjeno ocijeniti obećanje ministra prometa i komunikacija FBiH, Denisa Lasića, o početku gradnje novih dionica autoputa, koje je dao u januaru ove godine.  

(Istinomjer.ba)

Izgradnja novog bloka bolnice u Zvorniku nije počela u oktobru

Nakon što je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), Alen Šeranić javnosti prenio da je Vlada RS...

Stariji građani Tuzle još uvijek čekaju na Strategiju za osobe treće životne dobi

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je 01.10.2019. godine posjetio Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja Tuzlanskog kantona (TK), koji su povodom Međunarodnog dana starih osoba u tom...


Još uvijek ništa od prelaska “nekoliko atraktivnih imena” u SDP BiH

Gostujući u emisiji Dan uživo N1 televizije, potpredsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zukan Helez početkom oktobra ove godine najavio je...