Analize

Grad Goražde: Dvije godine mandata Ernesta Imamovića

Obećanja Ernesta Imamovića, gradonačelnika Goražda Istinomjer je prikupio iz predizbornih materijala pripremljenih za promociju akivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj samoupravi. Od ukupno 19 prikupljenih obećanja, pet je dobilo ocjenu u progresu, te je devet ocijenjeno kao započeto. Na preostalih pet obećanja nisu zabilježene aktivnosti

Dva obećanja koja su dobila ocjene u progresu odnosila su se na unapređenje postojeće i izgradnja nove sportske i kulturne infrastrukture. Nakon što su u protekloj godini postavljene plohe za klizanje, te je uređena gradska plaža Žanj, u ovoj godini je realizovano nekoliko rekonstrukcija sportske infrastrukture. U novembru 2022. godine Gradska uprava Goražde obavijestila je javnost o implementiranim projektima izgradnje sportske infrastrukture kao i finansiranja sportskih klubova i događaja za ovu godinu. Tako navode da je za finansiranje sportskih klubova i sportskih događaja za 2022. godinu u Budžetu Grada Goražda izdvojeno je ukupno 141.000,00 KM. U sklopu finansiranja sportske infrastrukture u tekućoj godini završen je projekat ” Izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom u Goraždu” sa ukupno 259.860,00 KM izdvojenih sredstava. Za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona Vlada FBiH izdvojila je 100.000,00 KM, a također je podržala i projekat ”Rekonstrukcija sportskih objekata na Nogometnom stadionu u naselju Vitkovići” sa 220.000,00 KM.

Grad Goražde je za finansiranje JU Sportski centar u 2022. godini izdvojio 168.870,00 KM. U sklopu projekta ReLOaD2 zajedno sa UNDP-om Grad Goražde je finansirao klubove i udruženja u ukupnom iznosu od 74.274,50 KM.

Obećanje koje je dobilo također ocjenu u progresu odnosi se na Ulaganje u Festival prijateljstva. Kao i prethodne godine i ove godine je u Goraždu održan ovaj festival, za koji je u Budžetu Grada Goražda za 2022. godinu izdvojeno je 50.000 KM. U okviru festivalskih dana održani su brojni koncerti, književne večeri, pozorišne predstave, filmovi, sadržaji likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata.

Gosti festivala prijateljstva bili su i Ifeta Behmen, Fondacija Sevdah, Slađana Mandić, grupa Sare Roma, Frenkie, Kontra i Indigo, Ekvivalenti, Zona Isključenja i Aleksandra Radović. Uz koncerte pop – rok, zabavne i narodne muzike, vrijednost festivala čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za djecu, pozorišne predstave, sajam i promocije knjiga. U programu su i večeri folklornih ansambala, atraktivni turnir prijateljstva u fudbalu, zatim Eko-Drinska regata prijateljstva, te šahovski turnir.

U toku 2022. godine radilo se i na reorganizaciji i tehničkom unapređenju JKP “6 MART”. Odlukom Nadzornog odbora JKP “6 MART”, imenovan je novi rukovodioc ovog preduzeća, inženjer arhitekture Haris Šalo. Odluka je stupila na snagu 01. maja 2022.

Također, kompanija EMKA Bosnia obezbijedila je u avgustu 2022. godine donaciju Javnom komunalnom preduzeću (JK) „6.mart“ Goražde. Riječ je o savremenom vozilu za odvoz smeća, koje je izuzetno značajno za goraždansko komunalno preduzeće koje oskudijeva sa adekvatnom menahizacijom. Grad Goražde putem namjenskih sredstava iz civilne zaštite izvršio je i nabavku nove savremene kombinovane mašine sa nastavcima za potrebe JKP ”6 mart” Goražde. Vrijednost mašine je 220. 000,00 KM sa pdv-om.

Gradonačelnik Imamović sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde preuzeo je 28. novembra 2022. godine vatrogasno vozilo, koje je donirano od strane Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Gradonačelnik je istakao da je ova donacija rezultat dobre saradnje i podrške Kantona Sarajevo Gradu Goraždu, te da će vozilo svakako biti od velike koristi PVJ Goražde

Jedno od obećanja gradonačelnika Imamovića odnosilo se na zaštitu drinskog toka od hidrocentrala.Ovo obećanje je ocijenjeno kao započeto s obzirom da je trenutno GV već imalo različite rasprave na ovu temu u 2022. Godini s obzirom na Odluku o provođenju istražnih radnji na izgradnji HE Ustikolina, koju je 2019. donio raniji saziv Gradskog vijeća Grada Goražda. Dok su neki zagovarali neki zagovaraju i dodatne aktivnosti na potencijalnoj izgradnji ove HE, drugi su se zalagali za ukidanje ove odluke.Gradonačelnik Imamović istakao je da konačan sud o gradnji HE trebaju dati građani Goražda.

Građani Goražda će donijeti konačan sud o gradnji HE na referendumu iza kojeg ću ja stati i dati puni doprinos. Pozivam sve relevantne faktore da narodu predstave sve negativne i pozitivne strane gradnje HE.

Ernest Imamović, 20.2.2022.

Obećanja čija realizacija nije započela odnose se na osnivanje turističke zajednice, atletsku stazu, izgradnju bazena itd.

Na kraju druge godine mandata može se zaključiti da je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović provodio aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovih predizbornih materijala kreiranih za promociju aktivnosti i prioriteta u ovoj lokalnoj zajednici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!