Ispunjeno

GPS narukvice za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je sa predsjednicom Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri”, Aidom Hrnjić potpisao protokol o saradnji u julu 2018. i dodjeli 5.000 KM iz općinskog budžeta za finansiranje nabavke GPS narukvica za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra.

Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. GPS narukvice su ovoj djeci zaista neophodne. Obezbijedili smo novac za nabavku dovoljnog broja narukvica za članove Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju ‘Colibri’, a ukoliko bude potrebe za dodatnom nabavkom mi stojimo na raspolaganju da obezbijedimo i dodatna sredstva. Na ovaj način želimo obezbijediti sigurno kretanje naše djece bez rizika u prostoru, da ih možemo lakše nadzirati i brzo reagovati u slučaju opasnosti.”

Nedžad Ajnadžić, 12.06.2018.

U ponedjeljak, 15. oktobra 2018. Ajnadžić je zajedno sa saradnicima posjetio Centar za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, gdje je uručio 35 GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra, a čime se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja.

Načelnik Ajnadžić je prilikom dodjele narukvica podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavila u fokus svojih aktivnosti, te je pozvao i ostale opštine da izađu u susret i pomognu na ovaj način.

Drago mi je da smo u saradnji sa Udruženjem „Colibri“ i ovaj projekt priveli kraju i direktno pomogli našoj djeci koja su u stanju potrebe. U funkcionalnom smislu donirane narukvice će pomoći kod lociranja i kontakta roditelja sa svojom djecom. S tim u vezi želim reći da je Općina Centar prva u BiH počela sa ovim projektom, ali će mi biti žao ako budemo zadnji i stoga pozivam svoje kolege iz drugih općina da na isti način, u mjeri u kojoj mogu, izađu u susret djeci sa poteškoćama u razvoju. Općina Centar će ostati privržena ovoj vrsti pružanja pomoći i mislimo da nadležni nivoi vlasti trebaju energičnije odraditi svoj posao sa aspekta planiranja nastavnog procesa za djecu sa poteškoćama u razvoju. U budućnosti također ćemo podržati nabavku ovakvih uređaja za sve nove prijavljene članove Centra za pomoć porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.”

Nedžad Ajnadžić, 15.10.2018.

S obzirom da je načelnik Ajnadžić finalizirao nabavku GPS narukvice, kao što je i obećao Istinomjer mu daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!